Hlavní obsah
Aktuální dění

Mladí lidé chtějí moderní a bezpečnou Evropu. Přes 800 jich přijelo diskutovat do europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Lahousse/EPP GROUP IN THE EP

Do Evropského parlamentu se v pondělí sjelo přes 800 mladých lidí z celé Evropské unie, aby hovořili s eurokomisaři, europoslanci a evropskými experty o problémech a výzvách, kterým všichni čelíme.

Článek

Akci s názvem EPP YOUTH WEEK uspořádala Evropská lidová strana (EPP GROUP), jež je nejsilnější frakcí v europarlamentu.

Mladí lidé ve věku 18 až 30 let se po tři dny účastnili přednášek a workshopů, během kterých diskutovali o klimatické a migrační krizi, válce na Ukrajině, hospodářství EU či digitálních výzvách. V Evropském parlamentu vedeme taková jednání každý den, kdy se snažíme přijít s řešeními, která by podpořila členské státy a pomohla našim občanům.

Musím otevřeně přiznat, že o těchto otázkách mnohem raději diskutuji právě s mladými lidmi, protože mají skvělé nápady. Zmíním dvě témata, jež jsou mladé generaci velmi blízká, a to jsou kyberbezpečnost a duševní zdraví.

Nedávno jsem četl, že každé třetí dítě zažívá kyberšikanu. Ve většině případů jde o narušení soukromí, kdy cizí lidé nebo bývalí kamarádi zveřejňují fotografie na sociálních sítích bez souhlasu dané osoby. Oběť se pak cítí zrazená a neví, jak se efektivně bránit, protože policie v těchto případech často tahá za kratší konec. Pachatele kolikrát ani nedopadne, případně trest pro viníka není nikterak tvrdý. Oběť se s následky ale musí potýkat několik let, někdy i celý život.

Vlastní zkušenost

Osobně mám také zkušenost se ztrátou identity. Trollové neúnavně vytvářejí falešné profily a sdílejí své názory na internetu pod mým jménem. Už ani nevím, kolikrát jsem to řešil s policií. Jednou se dokonce nějaký chlap z Texasu, který se vydával na Facebooku za mě, pokusil vylákat z důvěřivé ženy peníze. Na chvíli jsem oněměl, když mi volal detektiv z USA, jestli o tom vím. Falešné občanky s mou fotkou a jménem na internetu už také kolují.

Zpět ale k mladým. Teenageři jsou v dnešní době pod velkým tlakem. Denně se vypořádávají s velkými nároky svých rodičů, aby dosahovali skvělých studijních výsledků, a na sociálních sítích pak srovnávají svůj život s životy úspěšnějších vrstevníků. Snadno pak upadnout do psychických problémů, z nichž jim pak trvá dlouho se vyhrabat. Mám pro všechny, kteří se tak cítí, vzkaz: Nikdy na to však nejste sami. Nebojte se svěřit se svými problémy, není to slabost.

EU pracuje na zlepšení psychické pohody mladých

Téma duševního zdraví je pro mnohé stále tabu. Přitom jde o jednu z nejrychleji rostoucích nemocí nejen v Evropě. Za covidu se s problémy duševního zdraví potýkal každý šestý člověk. V České republice dokonce každý pátý!

Jako místopředseda Aliance pro duševní zdraví požaduji, aby podpora v oblasti vynakládání financí na duševní zdraví byla koordinovaná. Neustále se stává, že peníze dostávají různé subjekty na stejné cíle - ministerstva či ombudsmani. Bez oficiální spolupráce nejsou tyto projekty tolik efektivní.

Dostupnější péče o duševní zdraví by měla být normou v každé škole v EU. Studenti by měli mít možnost vyhledat pomoc odborníka, kterému se mohou svěřit se svými obavami. Ať už třeba zasláním SMS danému odborníkovi či setkáním s důvěryhodnou osobou. Podle dosavadních zkušeností to velmi pomáhá.

S kolegy usilujeme také o to, aby služby v oblasti duševního zdraví byly přístupnější a cenově dostupnější pro všechny mladé lidi bez ohledu na jejich původ nebo finanční situaci. V EU jsme si všichni rovni a nevidím jediný důvod pro to, aby někdo na tyto služby neměl nárok.

Skutečná změna začíná právě u mladých lidí. Začíná pochopením, že obrátit se na přátele a rodinu, když mají problémy, je v pořádku. Na nás politicích je udělat všechno pro to, abychom vytvořili lepší svět, kde se lidé nebudou bát mluvit o svých problémech. Musíme zajistit dostatek odborníků a kapacit pro ty, kteří pomoc potřebují, a nesmíme bagatelizovat boj s touto skrytou nemocí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz