Hlavní obsah
Názory a úvahy

Euro je nutné přijmout co nejrychleji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski/midjourney

cesta k euru

Tato země potřebuje euro. A to co nejrychleji.

Článek

Potřebujeme euro. A zdaleka nejde jen o to, abyste si nemuseli na dovolené měnit peníze. Jde o to, aby peníze nemusely měnit naše firmy, protože v takovém množství vyměněných peněz je to pro ně už velká ztráta, kterou mají na úkor bank.

Jde o to, aby byly levnější peníze. A euro je rozhodně levnější než koruna (neplést s kurzem). Půjčky a hypotéky v eurech jsou totiž s mnohem menšími úroky než ty v korunách. A to je problém nejen pro vás, ale zase hlavně pro firmy.

Ale není to jen o penězích. Ano, euro je měna, která není jen o penězích. Euro je taky o tom, že budeme součásti eurozóny, která je takovou „unií v unii“ a kde se uzavírají dohody dřív než ve „zbytku“ EU, kam zatím patříme.

Navíc, čím víc vazeb mezi státy, tím pevnější unie. A peníze, to je skutečně silná vazba.

Mimochodem právě toto je ten hlavní důvod, proč proti euru bojují všichni euroskeptici a dezinformátoři. Nemusíte rozumět tomu, jak příznivci a odpůrci eura na sebe házejí úrokové sazby, míry inflace a další čísla a spoustu nepochopitelných ekonomických výrazů. Podívejte se na to takhle. Chcete další pevné pouto s Evropou? Chcete mít Evropu v peněžence nebo na platební kartě?

Ne? Tak neříkejte, že se euro nevyplatí. Prostě ho nechcete, protože euro je Evropa.

Ano? Tak jste pro euro.

Někdo by mohl namítnout, že zejména ty ekonomické důvody mohou pominout, až skončí krize. Tak ten, kdo to říká, je fakt velký optimista. Současná krize je hlavně kvůli ruské válce na Ukrajině. Ví někdo, kdy skončí? Ví někdo, jak se to dál bude podepisovat na naší ekonomice? Nebylo by lepší, místo toho abychom „chtěli mír“ za každou cenu, raději udělali něco, abychom naší ekonomiku dál zocelili? Eurem?

Ví někdo, jestli Čína zaútočí na Taiwan? Dovede si potom někdo představit, co se bude dít se světovým obchodem a ekonomikou? Rusko bylo velká benzínka. Čína je ale v centru globální ekonomiky a pokud se stane naším válečným nepřítelem (a záleží to na ní) bude tahle krize kvůli Rusku čajíček. A se silným eurem, světovou měnou, by se nám takové časy snášely líp!

A co Zelená transformace? Slavný Green Deal? Většina lidí si přeje transformovat průmysl a dopravu tak, abychom nezničili našim dětem tuhle planetu. A většina lidí se ale bojí, že se to podepíše na ekonomice, že kvůli toho zchudneme. Ale pokud bude naše ekonomika podpořena silnou světovou měnou, jako je euro, můžeme se toho všeho bát o něco méně.

Jestli si někdo myslí, že za rok, za dva nastanou zlaté časy, kdy se obejdeme bez eura, tak se hluboce mýlí. Neobejdeme se ani bez EU, ani bez eura.

Bylo by však potřeba, abychom už konečně euro přijali. Ne v roce 2030, ne na svatého Dyndy, ale co nejdříve.

Nevěřte tomu, že to nejde. Jde to.

Hned by mohla vláda jmenovat národního koordinátora pro přijetí eura, který by ho mohl začít propagovat. Hned můžeme vstoupit do ERM 2 – čekárny na euro, kde musíme být minimálně dva roky. Nevěřte tomu, že pro vstup do ERM 2 musíme splňovat Maastrichtská kritéria. To je lež. Ty musíme splňovat až pak, až budeme na to euro čekat. Je to vlastně naopak. Vstup do ERM2 je jedno z Maastrichtských kritérií. Ale mezitím můžeme o euru mluvit s lidmi.

Protože, jak jsem již napsal – euroskeptici a proruští dezinformátoři udělají vše, aby ho lidem zprotivili co nejvíce.

Vědí, proč to dělají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz