Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak dlouho ještě potrvá válka na Ukrajině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Mnozí lidé se ptají: „Jak dlouho ještě potrvá válka na Ukrajině?“ Dlouho. To je stručná odpověď. A teď ta delší.

Článek

Válka potrvá ještě dlouhé měsíce a možná i roky. Protože Ukrajina zastavila ruský pokus o blitzkrieg, což je dobře a důvod k radosti a protože otočila vývoj války, když osvobodila rozsáhlé území, kterých se Rusko na jaře zmocnilo. Což je taky dobře.

Na druhou stranu, už ani ti největší optimisté zřejmě nečekají nějakou zázračnou ofenzívu, která Rusy z Ukrajiny spektakulárně vyžene. A nutno říct, že to vypadá, že Ukrajina s ničím takovým ani nepočítá. Že bude postupovat stejně, jako postupovala dosud. Oslabování a vyčerpávání Rusů na určitém úseku, až do momentu, kdy se z ruské obrany stává jen křehká skořápka. Pak teprve Ukrajinci útočí, aby tu skořápku prolomili, jako v září nebo Rusové prostě tu skořápku sami evakuují, jako naposledy v Chersonu.

Ukrajinci takhle postupují ze dvou důvodů. Jednak takto šetří vlastní síly, hlavně lidi. Ve spektakulárních ofenzívách by se umíralo po stovkách, možná tisících, kdežto takto mají mnohem méně ztrát.

A druhý důvod je neméně důležitý. Ukrajina si takto Rusko pomalu griluje proto, aby ho maximálně vyčerpala, maximálně nechala krvácet. Ukrajinští představitelé se totiž netají tím, že si přejí, aby válka Rusko oslabila natolik, aby už nebylo schopno něco takového zopakovat.

A co si budeme povídat, ono to dává smysl. Vlastně je to asi to jediné, co dává smysl, jak válku ukončit. Rusko nemůžete okupovat a dobývat, je moc velké. Ale můžete ho přivést na kolena. Napoleon, ani Hitler to nechápali. Německá císařská armáda v lete 1914 až 1918 ano.

Ukrajinská strategie i taktika jsou asi jediné možné a nemá smysl to nějak zpochybňovat.

Co proti tomu má Rusko?

Nejprve je nutné si připomenout, že Rusko si na Ukrajině uhnalo ostudu. Blitzkrieg totálně zkrachoval. Ruská letadla se neodvažují překročit frontu a ruské lodě velmi dobře plavou ke dnu.

Vychvalovaná a přeceňovaná ruská armáda se ukázala jako spolek Švejků a marketingem tlačené ruské super zbraně se ukázaly jako potěmkinovy atrapy, takže se na Ukrajině válčím tím, čím se mělo válčit v  Německu v 80. letech v případě války mezi NATO a Varšavskou smlouvou. Samozřejmě až na výjimky na obou stranách, jako jsou drony nebo Himarsy.

Místo zázračných zbraní, teď Rusko používá protiletadlové rakety k útokům na pozemní cíle, rakety bez náloží, které ničí jen nárazem a palivem nebo jaderné rakety s vymontovanou jadernou hlavicí.

Ruská super armáda nyní musí spoléhat na mobilizované nevycvičené strejce a na vězně ve Wágnerových jednotkách.

Ruská strategie se omezila na krvácení na linii obrany až do bodu, dokud zde nevznikne ona výše zmíněná skořápka, která ustoupí, doplní se o čerstvá kanonenfutr a zase se ztenčuje o pár kilometru dál. Rusko taky spoléhá na to, že prorazí na několika málo místech, zejména u Bakhmutu a protože nemá technické prostředky a neumí nic vymyslet, vymyslelo si něco, čemu by se dalo říkat „erozivní útok“. Ruské jednotky postupují pomalu, jako eroze, jako když řeka omílá skálu a postupně ukrajuje břeh. V tomto případě je břehem ukrajinská obranní linie u Bakhmutu a řekou je krev Rusů. Základem této lidské eroze jsou vězni od Wágnera, kteří jsou neustále znova znova posílaní na ukrajinskou linii a postupně ji zatlačují rychlostí, která se dá počítat na metry za týdny. Tohle dělají u Bakhmutu už 4 měsíce a teprve se dostali k hranici města.

No a samozřejmě další ruskou strategií je bombardování civilní infrastruktury tak, aby Ukrajinci v lednových a prosincových mrazech neměli teplo, elektřinu a vodu. Rusové tímto chtějí zlomit ukrajinské odhodlání, možná chtějí způsobit další vlnu uprchlíků do Evropy.

A samozřejmě trnem v oku Rusů je pomoc, kterou Západ Ukrajině poskytuje. Proto Rusko pokračuje ve vedení hybridní války proti Západu a podporuje všechny možné a nemožné dezoláty a kolaboranty.

Na příkladu toho, co se dějeme v Česku, je vidět, že Rusko už ztratilo jakékoliv taktické zábrany nebo nějaké rukavičky a místo, aby se snažilo chytit lidi na blízkovýchodních uprchlících a podobně, tak rovnou nejen české kolaboranty zásobuje proruskými tezemi týkajícími se Ukrajiny a Ruska. Ukrajinská obrana prodlužuje válku. Ukrajinci jsou zlí a zdegenerovaní. Ukrajina je špatná, Rusko je dobré. Dobrý je mír za každou cenou. Putin chce mír, NATO chce válku, atd, však to známe.

Obě strany tak vedou dlouhodobou válku s úmyslem vyčerpat nepřítele. Nečekejte tedy její brzký konec. A hlavně, uvědomte si, že brzký konec v případě, kdyby Rusko z toho vyšlo vítězně nebo málo zničeně, vlastně žádný konec být nemusí. Že by to byla jen přestávka před něčím horším.

Proto musíme být trpěliví. Trpěliví a tvrdohlaví jako Ukrajinci. Pouze společné odhodlání Západu a Ukrajiny a společenská shoda občanů této části světa nám umožní Rusko porazit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz