Hlavní obsah
Názory a úvahy

Máme se soustředit na podporu Ukrajiny a všechno ostatní řešit až pak?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Občas se objeví diskuze nebo názory, které vyzývají k tomu, abychom se teď nezabývali v politice podružnostmi a řešili to nejdůležitější. Podporu Ukrajiny k vítězství na Rusku. A to ostatní nechali na později. Je to správné?

Článek

Podpora Západu Ukrajině je nezbytná pro ukrajinské vítězství. Je nezbytná proto, aby bylo Rusko poraženo takovým způsobem, aby nebylo schopna zopakovat svou agresi na Ukrajině nebo jinde. I když přímo nebojujeme, jsme jakýmsi zázemím něčeho, co připomíná světovou válku.

Rusko si je toho dobře vědomo, a proto nepřestává v propagandistickém tlaku na Západ a v hledání a mobilizaci svých pátých kolon v našich zemích. Cílem Ruska je samozřejmě to, aby západní země jedna po druhé přestaly podporovat Ukrajinu, aby se veřejné mínění a od této pomoci a od Ukrajiny samotné odvrátilo a aby nás začaly vzrušovat jiné věci, jak to máme ve zvyku.

Mohlo by se tedy logicky zdát, že správné bude věnovat se Ukrajině a neřešit nic jiného než Ukrajinu, aby Rusko bylo co nejdříve poraženo.

Ale není to pravda.

Zabývat se jen a pouze ruskou agresí musejí ti, kterým už nic jiného nezbývá. Protože jim Rusko tohle „téma“ jaksi vnutilo svými zbraněmi. Ale ti, co si mohou vybrat, tedy my, by měli kromě Ukrajiny řešit i vše ostatní.

Jednak proto, že my nevíme, jak dlouho to potrvá, a je čím dál tím pravděpodobnější, že to potrvá dlouho. A čím déle to potrvá a ostatní ekonomické, politické a kulturní problémy zůstanou nevyřešeny, tím bude přibývat nespokojených lidí, kteří za vše budou obviňovat (a my už to dobře víme) ne útočníka Rusko, ale obránce Ukrajinu a nás, kteří pomáhají tomu, kdo se brání.

Tohle je vlastně jeden z důvodů, proč Rusko celou válku prodlužuje a zpomaluje, a jedna z mála nadějí, kterou má.

Rusko také dlouhodobě působí proti západní společnosti tak, aby ji co nejvíce rozložilo, abychom se o všem smrtelně pohádali a na všem se totálně zasekli. A proč může Rusko podporovat naše hádky a záseky? Protože řešíme reálné problémy. Ty tam jsou doby, kdy se problém řešily hledáním nejlepšího řešení. Dnes se díky ruské propagandě každý problém nafoukne do ideologických rozměrů a vytvoří se umělá skupina hejterů, kteří z daného problému udělají otázku života a smrti, základní otázku civilizace a budoucnosti.

Můžete mít super účinný boj s ruskou propagandou, můžete vzdělávat lidi a pronásledovat nositele ruských lží, ale nikdy to nezabere tak, jako skutečné řešení daného problému. Tam, kde problémy nejsou, nedají se nafukovat, že?

Mírou rezistence vůči Rusku není totiž jen síla armády nebo odolnost vůči propagandě, ale také úroveň funkční, homogenní, ale přitom svobodné a prosperující společnosti. Funkční demokracie, prosperující a spravedlivá společnost a země s určitou kvalitou života se ruskému vměšování brání daleko lépe než státy nefungující, s lidmi nespokojenými a naštvanými.

Proto my všechno ostatní řešit musíme. Abychom nevytvářeli ekosystém pro ruské lži, ale naopak ho likvidovali. Proto se musíme zabývat rozpočtem, daněmi, eurem, rovností menšin, ekologií a klimatem a vůbec vším, co vás napadne.

Děláme to nejen pro sebe, ale děláme to i proto, aby naše země byla lepší, a tudíž odolnější, a tudíž lepší spojenec. Je přece jasné, že bohatý a spokojený člověk může pomoci ostatním více než ten, který sám řeší své životní problémy.

A se státy to platí také.

Válka na Ukrajině je největší problém dneška. Ale není jediný a řešit i ostatní věci není hanba, naopak je to dobré, protože tím tak pomáháme i řešit válku na Ukrajině. Česká republika je západní země a je součástí EU a NATO. Máme na to řešit všechno najednou, protože jsme tak vyspělí, a v takové situaci, že si to můžeme dovolit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz