Hlavní obsah
Aktuální dění

Na cestě s Pulse of Europe: Jeseník, Zlaté Hory, Frýdek-Místek, Karviná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski

Pulse of Europe v Jeseníku

Tento týden jsme se vydali na severní Moravu. Byla to poměrně dobrodružná cesta s nečekanými setkáními různého druhu.

Článek

Jeseník

V Jeseníku vede akční Dagmar Svobodová místní buňku Milionu chvilek a připravil nám velmi milé přijetí. Zařídila, že kvůli nám město vyvěsilo na stožár před radnicí vlajku EU. Přišla se na nás podívat i místní paní starostka, která nám i udělala fotku s velkou vlajkou EU na Masarykově náměstí. Díky paní Svobodové jsme tam měli kafe pro nás i kolemjdoucí a měli jsme to i s ozvučením. Bylo ta perfektní spolupráce. Reakce lidí byly většinou pozitivní a lidé podepisovali petici pro přijetí eura.

Pouze na konci akce, když jsme balili, přišli příslušníci místní proruské páté kolony, jinak to opravdu nazvat nelze, vzhledem k tomu co říkali, aby nás oblažili svými fázemi naučenými od ruské propagandy, které už známe z paměti. Jak jsme se později dozvěděli byli aktivní podporovatelé Rajchla a spol. z řad místních podnikatelů.

Celkově však šlo velmi úspěšný den a proto jsme ho večer společně završili v hospodě. (Jen dodávám, že Pulse of Europe je občanský spolek 100% financovaný z darů našich příznivců a z těchto darů platíme pouze benzín a ubytování).

Zlaté Hory

Kdo by to nevěděl, tak Zlaté Hory jsou malé pohraniční městečko v Jeseníkách proslulé závody v rýžování zlata. I zde se našla místní aktivistka, která nás ve svém městě chtěla a my jsme rádi vyhověli. Nejmilejší části zdejší akce bylo, když přišli žáci osmé třídy místní Základní školy i s paní učitelkou a vyslechli si naší amatérskou přednášku o EU a kladli nám zvědavé otázky.

Je vidět, že zejména v meších a vzdálenějších městech a obcích lidé takové návštěvy oceňují a snaží se je nějak užitečně zužitkovat.

Na rozdíl do těchto milých dětí, dospělí zde na nás reagovali ve zvýšené míře negativně. Zpráva o podivných pro ukrajinských eurohujerech ve městě se rychle rozšířila, takže opět přišlo několik místních aktivních příslušníků páté kolony (ano, opět z řad místních podnikatelů), aby se s námi hádali a točili si nás na mobil.

A chlapi v místní hospodě, kde jsem byl na obědě nábožně koukali na jakýsi ruský hudební kanál a poslouchali ruské techno. Velmi obdivuji naši místní spolupracovnici (z Milionu chvilek), protože my jsme večer odjeli, kdežto ona se v tomto prostředí musí dále střetávat s výše zmíněnými lidmi. Právě lidé jako ona jsou solí české občanské společnosti.

Frýdek-Místek

Ve Frýdku nás doprovázeli mladí lidé ze STAN a z Milionu chvilek. Zde jsme prezentovali petici za silnou Evropu: My víme, že se lidem myšlenka sjednocování a posilování EU líbí, protože jim populisté a dezinformátoři ještě nestihli vysvětlit, že je to špatné. Ale i tak jsme si říkali, jak se na to budou dívat lidé na severní Moravě. Tak ve Frýdku se na to dívali dobře, jako kdekoliv jinde.

Zde na konci akce přišlo stádečko dětí, které jsme zaujali. Jeden klučina radostně jezdil na kole po náměstí s vlajkou EU a když jsme vytáhli naší obrovskou vlajku EU byly u vytrženi, když si s námi mohly s touto vlajkou zablbnout. Bylo to skvělé.

Karviná

Od návštěvy Karviné nás mnoho lidí odrazovalo, ale i tak jsme tam vyrazili a to hlavně proto, že nás tam chtěli. Pan Němeček z místního STANu, který s akcí pomohl chtěl zkusit sbírat podpisy pod petici pro euro. Je pravda, že v Karviné nás lidé spíše ignorovali, ale žádný výrazný konflikt jsme tam nezaznamenali a hlavně si vezeme podpisy pod petici pro euro i z Karviné, na což jsme obzvláště hrdí.

Ještě jednou Frýdek- Místek a pak Ostrava

Když v pátek skončila oficiální část naší dobrovolné práce, zůstali jsme ještě v kraji (na soukromé náklady) do druhého dne. Bydleli jsme v jednom hotel ve Frýdku-Místku a odtud jsme vyráželi po jednotlivých akcích. V pátek večer když jsme slavili konec severomoravského kola, jsme si všimli, že u vedlejšího stolu sedí partička mužů, kteří vášnivě diskutují o politice. Kolega jim zanesl pár našich propagačních placek s EU a Ukrajinou a ledy okamžitě roztály.

Možná trochu nespravedlivé překvapení z toho, že i na severní Moravě můžete v hospodě potkat lidi, kteří jen nenadávají na vládu, ale rozebírají třeba šance Progresívného Slovenska na vítězství ve volbách byl opravdu velmi příjemný zážitek. S touto místní partičkou jsme pak zůstali až do pozdní noci.

Na druhý den jsme v Ostravě navštívil místní podnik Dock, která na sociálních sítích zpropagoval pan Bartoníček ze serveru Aktuálně. Perfektní kavárna a kulturní klub západoevropského typu, kde jsme si s obsluhou rozuměli okamžitě stejně, jako den předtím s partičkou ve Frýdku-Místku.

Je přeci jen možné, že dvě náhodná setkání na severní Moravy nejsou tak úplně náhodná a svědčí to přece jen o tom, že dělit republiku na „liberální Prahu“ a „dezolátský venkov“ je poněkud zjednodušené.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz