Hlavní obsah
Aktuální dění

Na cestě s Pulse of Europe: závěr v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski

Pulse of Europe v Liberci

Naši cestu po republice jsme důstojným způsobem ukončili nejpovedenější akcí v Liberci

Článek

V Liberci jsme poprvé a naposled neměli tak úplně místního průvodce, jak je u naších akcí zvykem, ale pozval nás tam předseda strany Volt Adam Hanka, který je rovněž členem Pulse of Europe. Navíc to skvěle vyjednal s místním magistrátem a primátorem osobně, kteří nám ohromně vyšli vstříc, takže nejen, že jsme náš stánek měli před ikonickou libereckou radnicí, ale tak jsme na radnici samotnou mohli pověsit i velkou vlajku EU.

Náš stánek rovněž navštívil Jan Farský (ano, ten ze STANu), který s námi chvilku pobyl na stánku a  také si vyzkoušel, jaké to je, povídat si s jeho návštěvníky.
Pak přišel čas na věšení vlajky z liberecké radnice. Měli jsme trochu obavu, jestli to zvládneme, ale pan Farský nám nabídl pomoc a věšel vlajku s námi.

Výsledek vidíte na fotografii k článku.

Jsme rádi, že jsme mohli opět ozdobit Liberec naší velkou evropskou vlajkou. Ostatně to nebylo poprvé, již v roce 2018 jsme v Liberci byli a naše vlajka se octla na Ještědu.

Liberec máme rádi a proto se tam rádi vracíme.

Ovšem i zde dolehla vlna dezinformací a ruské propagandy, takže i zde jsme narazili na poměrně velké množství lidí, kteří nám nadávali a povídali nám ty samé (pro)ruské lži jako kdekoliv jinde.

Samozřejmě kromě takových zarytých odpůrců demokracie a Evropy jsme se setkali i s lidmi racionálně kritickými a normálně nesouhlasícími, se kterými se dá normálně diskutovat.

Máme ale velkou radost, že v Liberci pořád ještě převládají lidé, kteří fandí Evropě, euru, Ukrajině a liberální západní demokracii vůbec a kteří měli z našeho stánku radost.

V Liberci byla také největší skupina lidí ze všech měst, které jsme navštívili, kteří na náš stánek přišli cíleně a nebyli to jen náhodně kolemjdoucí.

V Liberci také byla největší skupina lidí, kteří nám děkovali, že jsme do města dorazili, protože narážejí jen na akce populistů a všech těch aktivistů z dezinformační proruské scény.

A konečně také v Liberci byla největší skupina evropsky naladěných mladých lidí. Spousta z nich neměla ještě ani 18 a litovali, že nemohou podepsat naše petice za silnou Evropu a euro. Nezbývá než doufat, že tato generace, pro kterou je téměř spojená Evropa samozřejmostí, brzy převezme těžiště moci a dokončí projekty jako je české přijímání eura a evropská federalizace Unie.

Ale samozřejmě nelze zapomenout ani na v Liberci žijící Ukrajince, kteří když viděli ukrajinskou vlajku se osmělili k našemu stánku a vzali si placku na podporu Ukrajiny.

K tomu takový postřeh. My na tom stánku máme kasičku, kde nám může kdokoliv vhodit dobrovolný příspěvek na naší činnost. Není to nijak vázáno na to, kolik věcí si z našeho stánku zadarmo vezme.

Ale všimli jsme si, že Ukrajinci a to i děti prostě automaticky hodí do naší kasičky drobný peníz, často si pak vezmou jen jednu placku nebo někdy ani to ne. Mohu odpovědně prohlásit, že jich je mnohem více než mezi Čechy. Naopak hodně Čechů si z našeho stánku bere spousty věcí, které ani očividně nepotřebují nebo je nezajímají, ale když je to zadarmo…

Nejvtipnější je, když si tyto „dárky“ berou lidi, kteří vám zároveň nadávají. Nám to nevadí, ty naše věci jsou skutečně pro každého, i ty, co s námi nesouhlasí, ale zajímalo by nás, co bude dělat člověk, který tvrdí, že EU je diktát Bruselu s plackou s nápisem: „Chci silnější EU“.

Každopádně pořád jsou všichni u našich stánku vítáni. Tyto turné děláme ze tři důvodů:

1. Aby lidé, kteří s námi souhlasí viděli, že někdo takový jako jsme my je, že jsou tady lidé, kteří dobrovolně podporují EU a evropské hodnoty. Aby zejména v některých regionech neměli pocit, že jsou ze svým názorem osamoceni. K těmto lidem jsme nově přidali i místní Ukrajince pro které vlastně nic užitečného nemáme, ale Češi s jejich vlajkou, rozdávající placky v Ukrajinských barvách a hádající se s lidmi, kteří na ně nadávají, jim vždycky udělají radost.

2. Aby lidé, kteří s námi nesouhlasí, váhají, nerozumí tomu nebo neví co si myslet, aby si mohli odnést od nás nějakou informaci, která by jim pomohla v přemýšlení. Často ve formě knížky nebo informačního letáčku. Rádi těmto lidem odpovídáme na cokoliv.

3. Aby lidé, kteří nenávidí nás, náš stát, naše zřízení, Evropu a liberální demokracii viděli, že se jich nebojíme a že se nehodláme uzamykat do pražské liberální bubliny a že naopak budeme jezdit kamkoliv a nabourávat jim jejich místní sebeuspokojující mikro totalitu.

My víme, že tím nic nezměníme, že náš stát ani společnost tím nezachráníme, ale nehodláme tomu nečinně přihlížet a doufáme, že tu a tam někoho inspirujeme, aby dělal něco podobného.

A těšíme se na turné příští rok.

Buďte pulsem Evropy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz