Hlavní obsah
Názory a úvahy

Názor jako dezinformační dogma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski/Midjourney

Diskuze v kyberprostoru

Dezinformátoři stejně jako v mnoha jiných případech zbavili pojem „názor“ jeho původního významu a udělali z něj své dogma.

Článek

Občas se mi stává při diskuzi s lidmi pod vlivem dezinformací, že když jsou argumentačně zahnáni do kouta, řeknou, že je to jejich názor, a tím diskuze končí. Psal jsem o tom minule. O paní, která byla proti euru, ale nedovedla vysvětlit, proč je česká koruna lepší. Diskuzi ukončila tím, že má takový názor a basta.

Možná to znáte ze sociálních sítí. Někdo tam napíše nějakou strašnou hloupost, případně někoho urazí. Strhne se za to na něj velká kritika, načež onen autor začne ostatní urážet, že je proti němu vedená hysterická kampaň a že už dneska člověk nemůže napsat ani svůj názor, aby ho nějací hysteričtí aktivisté nešikanovali.

Vzpomněl jsem si na lidi, kteří chodili na proruské demonstrace na Václavské náměstí s ruskými vlajkami a když jim to bylo vyčítáno, tvrdili, že to je česká trikolora. Když jim lidé na sociálních sítích ukazovali, jaký je rozdíl mezi ruskou vlajkou a českou trikolorou, že je na nich jiné pořadí barev, diskuzi opět uťali s tím, že to, co mají oni, je česká trikolora a že to je jejich názor.

Pak normálně začali říkat ruské vlajce trikolora a v té jejich sociální bublině začali kreativně vytvářet různé věci s ruskou trikolorou s tím, jak vyzráli na zbytek společnosti, že mohou nosit ruskou vlajku a nazývat ji trikolorou a je to přece naprosto v pořádku a oni nepropagují Rusko a každý, kdo to říká, tak lže, protože oni mají názor, že ruská vlajka je česká trikolora.

Pojem „názor“ se tak stává dalším z dezinformačních metod. Dalším slovem, které ztratilo svůj původní význam, a stalo se zaklínadlem, které se dezinformátoři a jejich obětí učí používat neustálým opakováním, aniž by chápali jeho skutečný význam. Pojem „názor“ se stává kouzelným slůvkem, které vám dle dezinformační logiky umožní tvrdit cokoliv a představit toto tvrzení jako nezpochybnitelné dogma, protože „já mám takový názor“. Tedy, že základním kamenem každého tvrzení už nemusí být fakta, ale názor. Že názor rovná se fakta.

Je to obdobné jako ze „svobodou slova“, kdy svoboda slova v pojetí dezinformátorů neznamená říkat pravdu, aniž bychom se museli být mocenského postihu, ale možnost lhát, manipulovat, urážet a šířit nenávist.

Ale názor je subjektivní hodnocení určitého jevu, určitých faktů. Není to definice tohoto jevu, těchto faktů, natož definice nezpochybnitelná. Názor je, že nosit ruskou vlajku je v pořádku nebo, že je to špatné. Ale není to, že česká trikolora je ruská vlajka. To je lež.

Když člověk napíše nebo řekne někde svůj názor, musí být připraven na to, že ho lidé s jiným názorem budou za jeho názor kritizovat, že mu ho budou vyvracet a projevovat s ním svůj nesouhlas. Není to žádné aktivistická hysterie ani politická korektnost. Je to naprosto přirozená reakce. Já mám názor, ty máš názor. Zejména dezinformátoři chápou pojem názor jako nějakou svátost. Samozřejmě ten jejich a pokud ho kritizujete, jste nepřátelé svobody slova a zběsilí aktivisté. Jenže lidé mohou mít názor i na něčí názor.

Říct, že koruna je lepší než euro, není lež, to je názor. I když s ním nemusíme souhlasit. Teoreticky je to v pořádku. Dokonce ani není žádnou vaší povinností mít ten svůj názor nějak podložený. Ale rozhodně to neznamená, že pokud „použijete názor“, udělali jste argumentační šach mat a nastává konec diskuze. Což je přesně to, co by si dezinformátoři přáli. Dezinformátoři kritizují právní nebo společenská pravidla veřejné diskuze, ale sami si vytvářejí vlastní, podle toho, jak se jim to hodí. Ve skutečnosti ale pravidla diskuze porušují oni právě vytvářením těchto vlastních pravidel.

Abych se tedy vrátil k paní s korunou, o které jsem psal na začátku. Na to, že koruna je super a euro je špatné a je to její prostě její názor, čili diskuze tím končí, jsem jí napsal, že by se měla zamyslet nad tím, jestli je to skutečně její názor, jestli to není spíš názor někoho jiného, který jí nebyl nějak podsunut, čemuž by její neschopnost nějak svůj názor argumentačně podpořit nasvědčovala. Ale samozřejmě. Napsal jsem ji jen svůj názor na ní. Ani já jsem neudělal argumentační šach mat.

Není správné přistupovat na pravidla hry, které tady zavádějí dezinformátoři a lidé se to od nich učí. Svoboda slova není svoboda lhaní a manipulace a názor nejsou fakta.

Takový je můj názor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz