Hlavní obsah
Názory a úvahy

Protest a řád v Česku za posledních deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski/midjourney

protest podle představ umělé inteligence

Demokracie, moc, systém a protesty v posledních deseti letech.

Článek

Již sem to nakousl minule. Lidé, kterým se dnes říká „dezoláti“ nebo „chcimírové“ a odborněji „anti systémová hnutí“ nebyli vždycky protivládní. Za Sobotky a Zemana to byli podporovatelé prezidenta. Proti Sobotkovi byli aktivní až později, když měli pocit, že je příliš smířlivý a umírněný v tématu uprchlíků a migrace. Pamatuji si, jak nám říkali, že nemůžeme protestovat proti Zemanovi, protože byl demokraticky zvolen, většina lidí ho tedy chce za prezidenta a kdo je proti němu, podporuje nedemokratickou uzurpaci moci.

Pamatujete si asi, že se tohle rovněž říkalo, když proti Babišovi protestoval Milion chvilek pro demokracii. Protesty proti Babišovi jsou nedemokratické, protože Babiš přece vyhrál volby a kdo proti němu protestuje, tak nerespektuje výsledky voleb.

I když Babiš nebyl zrovna nikdy kdovíjakým hrdinou antisystémových hnutí, tak v tomhle stáli za ním.

Trošku se to pak zkomplikovalo během pandemie, kdy prostě Babiše jako představitele státní moci, který zavádí anticovidová opatření, jaksi nešlo ignorovat.

Ale pak po parlamentních a prezidentských volbách je všechno zase v „normálu“ akorát s opačným znaménkem. Fialova vláda je totalita, cenzura a represe, říkají. A tentokrát jim v tom Babiš přitakává. Snaží se lovit voliče mezi těmito antisystémovými hnutími, a tak se jeho „privátní“ populismus bez ideologie, postavený jen na marketingových manipulacích, sune směrem k ideologickému ultrapravicovému populismu. I když samotný Babiš si od pro ruskosti ještě drží odstup, je evidentní, že v jeho straně už mají její představitele proruské narativy povoleny.

A ti sami lidé, kteří před pandemii říkali, že jakýkoliv protest proti zvolené vládě a prezidentovi je nedemokratickým uzurpátorstvím, najednou protestují proti vládě a nebojí se vyzývat ani k radikálním nátlakovým akcím, když ne násilí, tak aspoň občanské neposlušnosti. Vůbec nemají problém s tím, že současná vláda byla taky demokraticky zvolena.

Ano, ti inteligentnější používají absurdní argumentační berličku, že vláda je „koaliční“ a „koalice jsou nedemokratické“. Jenže za Sobotky, kdy byla vláda složena z trojkoalice, ani za Babiše, kdy byla vláda složena z dvojkoalice, tento argument nezněl.

Mně se líbí, že příznivci demokracie, vládního tábora či systému to ale nemají stejně. Pravda, jak jsme psal minule, někteří lidé se chodí hádat s obyvateli stanového městečka, nebo co to je, před úřadem vlády. Ale nikdy jsem z demokratického tábora neslyšel argument, že Fiala a spol. byli demokraticky zvolení a tudíž lidé proti nim nemají právo protestovat. Ano, demokraté tyto akce nenávidí a někde dělají i protiakce, ale nikdo nezpochybňuje právo na protest. To, co většinové části společnosti vadí na těchto protestech, je hlásání kremelských propagandistických narativů, lží a nenávisti, které se tam hlásají. A také výzvy k nezákonným akcím. Ale opravdu nikdo neříká „nesmíte protestovat proti Fialovi, protože vyhrál volby“. Dokonce si nikdo na tento argument „antisystémových“ ani nevzpomněl. Tedy kromě autora tohoto textu.

Je to dáno tím, že demokraté prostě chápou smysl a princip fungování demokracie, kdežto příslušníci anti systémových hnutí bohužel ne. Demokracie je pro ně jen slabost demokratů.

A víte, proč se tyhle antisystémové hnutí kdysi zastávaly vládnoucí moci a nyní jsou proti? Není to jen tím, že současná moc je proti Rusku. Je to dáno tím, že současná moc je pro zachování systému, kdežto ta předchozí moc, tandem Babiš-Zeman systém ničila. Protože moc a systém není jedno a to samé.

Má se stát – systém bránit, když protestující překračují zákony? Musí. Pokud to neudělá změní se systém řád v chaos a vítězit bude jen ten silnější a hlasitější. Bohužel v současnosti v Česku pozorujeme náznaky toho, že ti agresivnější jsou státní moci až příliš tolerovaní. Jenže státní moc se jim tím nezavděčí. Budou ji nenávidět stejně. Protože hájí systém, i když to třeba dělá špatně.

Naopak, pokud chceme, aby platilo právo a řád, tak musíme represivní zásahy státu vyžadovat. Proti všem stejně. I proti nám samým.

V roce 2016 jsem zablokoval se skupinou lidí příjezdovou cestu k ruské ambasádě. Kvůli ruskému bombardování Aleppa. Neuposlechl jsem výzvy policie. Věděl jsem, že jsem překročil zákon. Byl jsem zadržen a dostal jsem pokutu, kterou jsem zaplatil. Nebyl to trestný čin. Pouze přestupek, ale věděl jsem, že jsem ho spáchal a byl jsem za to připraven nést následek, který jsem nesl. Nenapadlo by mně ani ve snu svolávat si na úřad k přestupkovému řízení lidi, aby tam na chodbách vyřvávali něco o totalitě a gestapu. Policie, která mě tehdy zadržela, nebyla gestapo. Postupovala dle zákona a já jsem jí za to vděčný.

Mimochodem, blokády. Jak asi víte, ve společnosti nejsou jen „putinisté“ a „antiputinisté“, ale dějí se i věci v jiných rovinách. Třeba proslulé lepení se ekologických aktivistů na silnice. Můžeme na to mít různé názory, ale lidé, kteří to dělají, by si měli uvědomit, že porušují zákony a že za to musí nést následky, ať jsou jejich motivy sebeušlechtilejší. Vykřikovat, že to je nějaký státní teror a konec demokracie, není na místě.

Ale následek, který tito lidé musí akceptovat, není to, že je zablokovaní řidiči zbijí nebo odtáhnou. Zablokovaní řidiči neberou zákon do svých rukou, ale mají zavolat polici, ať to vyřeší ona.

Každý protestující se musí sám rozhodnout, jak daleko je ochoten zajít a zda je ochoten za to nést následky. Ale za porušení zákonů musí přijít trest.

Jinak by se nám to pěkně zvrhlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz