Hlavní obsah
Názory a úvahy

Krade se všude. Hospody nevyjímaje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Depositphotos

Karty nebereme

Krade se všude, ve stavebnictví, pohostinství i politice. A platby v hotovosti tomu nahrávají. Polední meníčko za 200 nebo pivo za 60 není úplná láce. Večeři pro dva už někde s tisícovkou nezaplatíte.

Článek

Dříve, než autora, na kterého článek reaguje, zase něco zvedne ze židle, by bylo dobré, podívat se na konkrétní hospodu, její dodavatele, platby v hotovosti a daňová přiznání. Potom by možná zůstal sedět.

Ne všechny hospody či restaurace jsou poctivé, né všechny jsou nepoctivé. V pohostinství je to tak napůl, v malém stavebnictví se převážně platí BUS-em ( Bez Účasti Státu ), tj. na černo, a v politice? Vzpomeňme na hejtmana, který nesl v krabici od bot 7 miliónu. Proč asi. Kdyby si je nechal poslat na účet, asi by ho chytili daleko dřív. Je to smutné, krade se všude. A platby v hotovosti tomu nahrávají.

Sám si vybírám podniky, které karty berou, do restaurací které je neberou, nechodím. Naprostým paradoxem pak je, když personál upozorní hosta, že karty kvůli poplatkům neberou, ale doporučí mu, aby si skočil k bankomatu a vybral si hotovost.

I to se mi stalo a protože jsem měl opravdu hlad, zamířil jsem k terminálu. Jídlo bylo drahé, ale nutno podotknout, že i chutné. Účet jsem zaplatil s nulovým tringeltem. Já zaplatil poplatek za výběr a hospodský přišel o 10% spropitného. Troufám si říci, že jsme byli oba zklamáni. Víckrát tam opravdu nepůjdu.

V poslední době se díky zdražování stěhují lidé z hospod do obýváků nebo si do práce nosí svačiny z domu. Polední meníčko za 200 nebo večer pivo za 60 není úplná láce. Večeři pro dva už někde s tisícovkou nezaplatíte. A v této situaci si dovoluji tvrdit, že převažuje nabídka dodavatelů nad poptávkou odběratelů a ti si mohou dodavatele vybírat.

Proto si nemyslím, že je platba u dodavatelů v hotovosti nutná. Chtějí-li platbu hned, převod z účtu na účet dnes trvá deset vteřin. Převod je i daleko bezpečnější a průkaznější. A v tom je ten problém. Je průkaznější.

Hotovost musí někdo přebírat, vyplácet , schraňovat či ukládat do banky. Pak zase vybírat a o všem vést záznamy. A to stojí víc než poplatek za platbu kartou. Poplatek bance tak není téma, a nebo že by se to dělalo jinak? Tak proč chtějí poctiví dodavatelé a poctiví hospodští u plateb v hotovosti zůstat?

Abychom zůstali v rovině slušnosti, prosím čtenáře o vyjádření svého názoru v anketě. Je zřejmé, že zde cíleně nebude odpovídat žádná zájmová skupina, ale náhodní čtenáři. Děkuji

Anketa

Nahrávají v hospodách a barech platby v hotovosti daňovým únikům?
Ano
84,1 %
Ne
5,3 %
Myslím že ano
9,1 %
Myslím že ne
1,5 %
Celkem hlasovalo 339 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám