Hlavní obsah
Finance

Pravý důvod proč se neberou karty v restauracích a barech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kritická reakce na článek

Článek

Přznám se hned na začátek autorovo zbrklé tvrzení - Nebrat karty v dnešní době? Možná něco ušetříte, ale mnohem více proděláte (konec citace) - Mne opravdu zvedlo ze židle.

Ale pěkně popořádku.

Vítejte v zemi, kde má hotovost stále své pevné místo v kapsách a peněženkách. Ano, mluvím o České republice, zemi, kde kavárníci, čajovníci, stánkaři a hospodští stále dávají relativně často přednost šustění bankovek před cvakáním terminálů.

Někteří zlí jazykové tvrdí, že je to kvůli „daňové optimalizaci“. Avšak, jak jsem nedávno činil průzkum mezi pár známými z gastronomického oboru - pravda je mnohem prozaičtější.

K jádru pípy: Proč by si český hospodský komplikoval život kartami, když jej pak obírají a zdržují kartové (satirik by asi napsal karetní) nadnárodní společnosti?

Zákazníci možná neví, či vědět raději nechtějí, že tyto korporátní molochy si účtují poplatky za každou transakci, což se hostinským samozřejmě nelíbí. „Karetníci“ samozřejmě chtějí dosahovat zisku, to není nic nezákonného, ani nelogického.

Avšak stejně tak nutno rozumět hostinským, že mají problém, pokud jim někdo neustále ukusuje z koláče.

Stejně jako vám, milí čtenáři, by se taktéž nelíbilo, jestliže vám z každé výplaty mimo daní a zákonných pojištění sebrali ještě například dalších tři až pět procent za to, že vám přijde výplata na bankovní účet.

A pak zde máme ještě nemalé každoměsíční nájemné za čtečky karet!

Dodavatelé nápojů a potravin rovněž nečekají na peníze z karet. Ti chtějí vidět peníze hned, tady a teď. A tak se český či moravský hospodský ocitá v pasti, kdy má na jedné straně žíznivé a hladové zákazníky s kreditkami v ruce, a na druhé straně dodavatele s otevřenou dlaní, čekající na okamžitou platbu v hotovosti.

Peníze z karet přijdou až za několik dní, což je pro zdejší dodavatele většinou neakceptovatelné. Anebo hostinskému počkají, avšak naúčtují pak vyšší cenu za své produkty. To je holt byznys, kde platí odvěké - vždy něco za něco.

Vážení čtenáři a milé čtenářky takže, až příště vstoupíte do (ne)tradiční české hospody a uvidíte ceduli „Platba pouze hotově“, nesuďte příliš rychle.

Možná se právě díváte na statečného hospodského či hospodskou, který bojuje nejen s poplatky kartových firem, ale i s dodavateli a jejich nekompromisními požadavky na okamžitou hotovost.

A většinou v tom opravdu není žádné krácení daní, ale jen obyčejný boj o přežití ve světě, kde se každý chce dostat ke svým penězům co nejrychleji.

Sečteno a podtrženo na účtence: Hospodský nemusí se rovnat ihned zloděj. Skutečný důvod nemožnosti placení kartou může být a často je i jinde!

Na zdraví!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz