Hlavní obsah

Pod koly vládní nezodpovědnosti aneb Dotační Easy riders!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Kritická politická glosa

Článek

Pětikoaliční vláda premiéra Petra Fialy se v poslední době ocitla pod oprávněnou palbou kritiky kvůli kontroverzním rozhodnutím v oblasti svých rozpočtových priorit.

Zatímco se mj. učitelé, zdravotní sestry, úředníci nebo zaměstnanci školních jídelen stále potýkají s nedostatečnými platy, Fialův kabinet přesto nalezl značné finanční prostředky na financování soukromých závodů Moto GP v Brně. Tato situace ukazuje hluboký nesoulad mezi falešnými sliby vlády a skutečnými kroky, které podniká.

Na jednu stranu česká vláda neustále tvrdí, že je státní rozpočet napjatý a že se musí šetřit. Což údajně brání mimo jiné v důstojném navyšování platů pracovníkům a pracovnicím ve veřejném sektoru.

Avšak zmínění lidé, kteří se mj. starají o zdraví, výchovu a vzdělávání spoluobčanů (resp. jejich dětí), často pracují za podmínek, které zdaleka neodpovídají odpovědnosti a náročnosti jejich práce.

Je opravdu těžké pochopit, jak je možné, že právě v této době, kdy jsou veřejné peníze tak vzácné, naše moralizující vláda našla zčistajasna desítky milionů korun na podporu soukromého neekologického sportovního podniku, který se přímo dotýká jen malé části populace.

Závody Moto GP v Brně jsou sice docela prestižní akcí, která přitahuje pozornost fanoušků motorismu. Nicméně, je otázkou, zda je v současných podmínkách, kdy veřejný sektor trpí nedostatkem finančních prostředků, taková investice oprávněná. Jestliže je hlavním argumentem vlády, že tyto závody přinášejí regionu ekonomický přínos, je třeba se ptát, zda tento zisk skutečně převáží nad potřebami tisíců lidí, kteří denně bojují o důstojné přežití.

Mám za to, a nezlobte se na mne ve „Strakovce“ za moji moravskou upřímnost, že citovaný krok naší vlády odhaluje hluboký problém v její politice rozpočtových priorit. Namísto toho, aby se soustředila na zajištění důstojných pracovních podmínek pro ty, kteří zajišťují základní služby, rozhoduje se pro financování zábavy pro úzkou skupinu lidí. Pokud je akce GP MOTO BRNO tak populární, jak nám tvrdí část politiků, jak to, že se nezaplatí z peněz fanoušků a sponzorů? Dává Vám to smysl? Další vykutálená obutá-neobutá. Trochu to připomíná loňské tanečky okolo dotací pro snobské gastro-průvodce Michelin.

Vládní přístup, nejenže zraňuje morálku veřejných zaměstnanců, ale také podrývá důvěru občanů ve schopnost vlády spravovat finance efektivně a spravedlivě.

Je čas, aby vláda Petra Fialy přehodnotila své priority a zaměřila se na skutečné potřeby občanů. Investice do platů zdravotních sester, pedagogů, asistentů pedagogů, úředníků stavebních a finančních úřadů, školníků a řady dalších klíčových pracovníků veřejného sektoru by měla být prioritou číslo jedna.

Bez těchto lidí by společnost nemohla fungovat, bez „dotovaných motorek“ ano.

(psáno pro MF Dnes).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz