Hlavní obsah
Názory a úvahy

Arogantní Babiš vyhrál volby do arogantní Unie. Proč nevím, jestli se mám smát, nebo plakat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.slon.pics, www.freepik.com

Účast ve volbách byla vyšší než minule, přesto tristní. A výsledky příliš nepřekvapily. Evropská unie si podráží nohy sama a populista Babiš si dál buduje svůj kult.

Článek

Někdo by řekl, že jsem euroskeptik, ale sám se za něj nepovažuju. Evropskou unii jsem od začátku považoval za dobrý nápad. A dost možná i za jedinou cestu, pokud se chceme ubránit silné Číně a dalším státům. Aspoň v tom ekonomickém smyslu.

Z dobrého nápadu, který měl umožnit evropským státům větší stabilitu, snadnější obchod, pohyb občanů atd. se stal byrokratický moloch polykající ohromné sumy peněz. A také odkladiště politiků, kteří nejsou ve svém státě už příliš vítáni, a tak je jejich strany odsunou na evropský „smeťák“, kde budou brát dost peněz na to, aby spokojeně mlčeli. Až na pár výjimek, které se tam ale obvykle dlouho neohřejí.

Volby do Evropského parlamentu - účast tristní, výsledky nepřekvapivé

Účast v letošních volbách byla vyšší než v předchozích. Překročila 36 %, alespoň tady u nás v ČR. Člověk by si řekl, že je to vlastně dobrý výsledek, když se srovná s předchozími čísly. Že to asi znamená, že se lidé víc zajímají o Evropskou unii, která má pravomoc řídit i naše životy. To je bezesporu pravda. Ale výsledky voleb, kdy vyhrály povětšinou „protievropské“ strany, dávají tušit, že věc se má zřejmě trochu jinak.

Evropská unie, organizace, která měla skvělý potenciál posunout náš starý kontinent kupředu, abychom se i ve světě stali významným velkým hráčem a měli možnost udávat trendy ve vývoji společnosti a politice, zkostnatěla a stal se z ní prehistorický moloch, který je dost možná předurčen k zániku. Alespoň pokud se nezačne přizpůsobovat současným podmínkám a okolnostem.

Dost bylo abstrakce. Vize Evropské unie byla super. Větší soběstačnost, silnější obchod, lepší vyjednávací podmínky s okolními zeměmi, zodpovědnost vůči životnímu prostředí, svobodnější pohyb a práce, vytvoření podobné struktury, jako jsou Spojené státy. Členské země měly mít lepší možnosti vzájemné spolupráce, vzájemně se podporovat a prosperovat.

A co tu po mnoha letech máme? Organizaci, která polyká obrovské množství peněz na svůj vlastní provoz. Politiky naprosto odtržené od života běžných lidí, od jejich starostí a obav, ale i přání a snů do budoucna. Politiky, kteří rozhodují o našich životech a směřování celé společnosti, ale bez jakékoliv zodpovědnosti. Přijdou do práce - nepřijdou, kdo si všimne? Podstatné je, že penízky se sypou a kolos nějakým způsobem funguje dál.

Osobně však ani nevím, jestli je lepší, když přijdou. Protože pokud už vykonají nějakou aktivitu, je výsledek leckdy dalším zhoršením celé situace. V současnosti se jako zaklínadlo používá ekologie a péče o životní prostředí. Dříve to byla migrace, která se občas ještě prolne do současného dění.

Odtrženi od reality, plovoucí si na svém obláčku, tak vnímá evropské politiky mnoho lidí. A když se do toho přidá ještě jejich arogance a komplex spasitele, pak je neštěstí na světě.

Vést nějakým způsobem miliony lidí není snadné, nikdy nebylo a nikdy nebude. Každý z nás chce od života něco jiného a není možné vyjít vstříc každému. Přesto by se politici měli snažit vnímat náladu celé společnosti, komunikovat s odborníky, a to nejen s těmi, kteří jim budou přikyvovat, ale i s těmi, kteří s nimi nebudou souhlasit. Jen při znalosti všech názorů je možné se zodpovědně rozhodovat.

Jenže to se neděje. Vrcholní představitelé nám vnucují svůj úhel pohledu a svoji představu o směřování. A na její realizaci pracují i přes jakýkoliv odpor. A když se objeví studie odporující jejich přesvědčení, smete se pod stůl. Protože oni přeci vědí, jak by to mělo správně být. A my to přece musíme pochopit, je to pro naše dobro.

A tak jsme se dopracovali k bodu, kdy se z EU stala organizace mnohými nenáviděná, mnohými zatracovaná, mnohými podceňovaná a mnohými ignorovaná. A nyní dostala tzv. facku. Vyšší účast totiž v kombinaci s výsledky neznamená ani tak větší zájem o evropské dění, jako větší frustraci a vztek na dosavadní fungování. A proto protievropské strany tak moc zabodovaly…

Arogantní Babiš vyhrál vstupenku do arogantní Unie

Gratuluji, pane Babiši. Jako správný populista jste vycítil zlobu občanů na Evropskou unii a využil jste ji ku svému prospěchu. Nyní půjdete s Unií do boje, alespoň na oko, aby Vaši voliči měli pocit, že plníte jejich přání. Dobře víte, že pokud byste v tomto směru selhal, můžete ztratit při národních volbách cenné hlasy. Za nějaký čas možná oznámíte, že se tam všichni proti Vám spikli a tak ani při sebevětší snaze nedokážete některé věci změnit.

Jedno Vám musím přiznat - jak dokážete využít sebemenší slabiny svých protivníků, obtočit si kolem prstu množství občanů, kteří obvykle preferují okamžitý prospěch před budoucím a také mě fascinuje Vaše schopnost otáčet fakta ve svůj prospěch, lhát bez uzardění a držet se svého místa jak blecha kožichu. Trošku nechápu, jak se Vám to daří, když nedokážete dát dohromady ani jednu kloudnou větu a Vaše proslovy nemají hlavu, ani patu, ale někteří Vám zřejmě rozumí. Každopádně, se svojí arogancí tam budete mezi svými.

Plakat smutkem, nebo radostí?

Vlastně ani nevím, jestli mě mrzí výsledek voleb, nebo bych se z něj měl naopak těšit. Vítězství protievropských stran možná konečně porazí aroganci dosavadní garnitury a  možná tito politici pochopí, že není možné vše tlačit silou, ale je také potřeba naslouchat a vnímat okolnosti. Každý normální člověk chce žít v bezpečí, být schopen zabezpečit alespoň základní životní potřeby a také bude rád dbát na životní prostředí. Ale pokud mu nebude umožněna rovnováha mezi těmito potřebami, pak se soustředí především na samotné přežití a nebude řešit, jestli mu za domem zmizí pole a vymře brouk, kterého v životě neviděl.

Agresivní politika současné Unie, která nás v rámci udržitelnosti životního prostředí a dosažení nulových emisí tlačí ke změnám, na které nejsme připravení, které mnoho z nás mohou uvrhnout do chudoby a které snižují naši konkurenceschopnost, dosáhla jen toho, že podrazila nohy sama sobě. Tak jsem na jednu stranu rád, že výsledek voleb možná povede k přehodnocení současných aktivit EU.

Upřímně, taky trochu doufám, že lidé, kteří zvolili Babiše a jeho stranu, budou zanedlouho znechuceni, že se mu v EU nedaří tak, jak sliboval a to by mohlo vést k jeho oslabení, až se budou konat volby u nás. No kéž by.

Na druhou stranu jsou výsledky i k pláči. Účast u voleb třetinová, což znamená, že o našich životech budou rozhodovat ti, kteří byli zvoleni méně jak třetinou obyvatel. Vyhrál Babiš, populista, prokázaný lhář, kterému jde jen o vlastní prospěch a klidně kvůli tomu bude lidi uplácet penězi, které mu ani nepatří. Po nás potopa.

Posuneme se zase od jednoho extrému k druhému? Od politiků, které už nezajímali občané, k politikům, kteří půjdou populisticky na ruku komukoliv, pokud jim to pomůže udržet se u moci? Budeme se kymácet ze strany na stranu, zatímco zbytek světa bude postupovat kupředu.

Soumrak civilizace?

Současná politická situace (a to nejen ta v Evropě) je smutná podívaná. Extremistické projevy po celém světě dávají tušit, že dobře už bylo a že si nejsme schopni vážit toho, co máme. Je výhra populistických vítězných stran s morálně pochybnými lídry předzvěstí toho, že politická kultura bude hrubnout ještě víc a nálada ve společnosti se ještě více přiostří?

Anketa

Jste rádi, že volby dopadly tak, jak dopadly?
Ano.
56,5 %
Ne.
40,7 %
Je mi to jedno.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3491 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz