Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká média ve stínu ruské propagandy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: President.gov.ua / wikipedia commons / CC BY 4.0

Prezident Volodymyr Zelenskyj s vojáky ukrajinské armády 18. června 2022

Není důležité mít pravdu, ale být první. Mediální honičku za prvenstvím v podání informace lze prominout ve výsledních fotbalového utkání, ale neměla by to platit ve válce.

Článek

Jak ukazuje aktuální válka vyvolaná ruským prezidentem Putinem a denně aktualizované mapy dobytých území (které se mění často jen o desítky metrů a někdy ani to ne), válka se stále vyhrává obsazením území. Čínský dávnověký teoretik Sun-c´ sice ve svém proslulém díle Umění války praví, že „nejvyšším uměním války je podrobit si nepřítele bez boje“, ale i v současnosti se za dobytou oblast považuje to území, na kterém vlaje vlajka té či oné strany konfliktu.

Foto: Kyivcity.gov.ua / wikipedia commons / CC BY 4.0

Antonov An-225 Mrija, největší letadlo na světě, byl zničený během bojů o Antonovské letiště

Válečné psycho

Psychologické operace nabírají na síle, protože technologické možnosti nabízejí neuvěřitelné množství příležitostí. Mluvit o množství fake news v mediálním prostoru by bylo nošení dříví do lesa, sov do Atén a házením hrachu na zeď.

V případě Ruska je cílem propagandy vnitřně nalomit jednotu západu v podpoře Ukrajiny a zároveň donutit média, včetně těch českých, k publikování jednostranných, v případě ukrajinské ofenzívy ruských, informací. „Není důležité mít pravdu, je důležité být první, v případě chyby to na webu opravíme.“ To je věta, kterou dělníci slova od editorů slýchávají poté, co zprávu vydali dříve jiné médium než to jejich. Ve hře je diktát čtenosti, a tedy diktát peněz.

Moskva hlasí

Moskva vydala tiskovou zprávu, kterou zpracovala ČTK a od ní ji přebrala celá řada českých médií, byť se ví, že Putin vypouští do informačního prostoru celou řadu válečných lží a lstí. Stačí jen připomenou dobu, kdy Putin vehementně popíral přítomnost ruských vojáků na Ukrajině, aby je o něco později vyznamenal.

Řeší se, zdali Ukrajina už má stíhačky F-16, místo, kde protiofenzíva pravděpodobně začne, vycházejí komentáře větších či menších odborníků, ale citovaný zdroj o počátku ofenzívy je jen jeden. Ten z Moskvy. „Ukrajinská protiofenzíva začala,“ tvrdí na jeho základě CNN Prima News, zatímco v ověřování a zdrojování informací extrémně pečlivý Deník N píše, že Ukrajina je připravena a ztichla. Co na vlastní protiofenzívu říká samotná Ukrajina? „Nemáme takové informace a nekomentujeme falešné zprávy jakékoliv druhu,“ reaguje na to mluvčí ukrajinského generálního štábu pro agenturu Reuters.

„Mluvčí ‚speciální vojenské operace‘ generál Konašenkov už v neděli večer oznámil odražení začátku ukrajinské ofenzivy. Neomylně pokračoval v roli hlavního baviče a předhodil veřejnosti fantastická čísla o ruských úspěších. Kreml tedy pokračuje ve způsobu informování, podle kterého už ukrajinskou armádu vícenásobně zničil. Jakoukoli oficiální ruskou informaci nemá vůbec smysl zkoumat,“ napsal Roman Pataj v Přehledu bojů.

Na první pohled to tak nevypadá, ale válka, ta hybridní, která je coby Gerasimova doktrína pojmenována po ruském náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovi, probíhá právě teď v českých médiích. Jakmile je jednou něco napsáno, dá se to citovat a použít, překroutit, vložit do „vhodných souvislostí“… a uškodit.

Závod, které médium jako první vystřelí do prostoru své fake news s přesvědčením, že informaci v případě mýlky opraví, tak nabírá nepříjemné obrysy. V případě válečného informování veřejnosti rychlost není kvalita. Za tu by se dala považovat pravdivost, ověřenost a dodání věrohodných (ověřitelných) souvislostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz