Hlavní obsah
Prezidentské volby

Freude, Freude, vždycky na tě dojde – Andrej Babiš v debatě kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Bartoš / wikipedia commons / CC BY-SA 4.0

Stalo se nám to každému, přeřek, který odhalí podstatu, co měla zůstat utajená.

Článek

Pokud jste sledovali debatu prezidentských kandidátů v České televizi, možná vám neunikla velmi zajímavá věta, či lépe řečeno přeřeknutí. Nemyslím tím bizarní záměnu NATO s EU či neznalost prezidentských pravomocí, ale nechtěné verbální uklouznutí. „StB nás hlídala, abysme kradli,“ řekl Babiš s poměrně běžnou gramatickou chybou. Kouzlo podřeknutí dokládá ještě jeden okamžik.

Před časem se Andrej Babiš přiznal k tomu, že byl součástí té „hodné, ekonomické StB“, dnes vehementně tvrdil, že je ve svazcích neoprávněně a naopak jej komunistická policie, řečeno jeho slovy, „terorizovala“. Takže ekonomika mu není cizí.

Jak ono terorizování vypadalo, si můžeme přiblížit už od jeho samotného dětství, které částečně strávil v Paříži a částečně v Ženevě. Poznámka o tom, že je StB hlídala, aby kradli, má pointu v čísle konta lichtenštejnské banky ve Vaduzu, kam si Andrej Babiš uložil peníze získané v Maroku. Co s tím má co společného politická policie? „Babiš figuruje v dokumentech československé Státní bezpečnosti jako agent právě do roku 1985, kdy odešel do Maroka,“ píše Petr Hlaváček v týdeníku Fórum 24.

Studoval na College Rosseu ve stejné době, kdy se na československé hranice pokládaly miny a dráty. Zatímco nedaleko zuří válka, podle Andreje Babiše nepotřebujeme vojáka na Hradě. Zatímco Petr Pavel vysvětlil, že byť prezident je vrchní velitel, tak ve skutečnosti nevelí, tak Andrej Babiš tvrdil, že ho nepotřebujeme proto, že jedna vojenská persona už na Hradě je. Mínil ministryni Janu Černochovou.

Kandidátská debata se dala sledovat jako nechtěná komedie typu Bažanti jdou do boje, nebo jako politická satira level Česká soda. V obou případech hrál hlavní roli muž, jehož největší starostí bylo, aby nesklouzával ke své mateřštině. Přece jen chce být prezidentem České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz