Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lékaři, učitelé, zemědělci. Jak ze sebe pomocí demonstrace udělat hlupáky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Topi Pigula

„Pro hlupáka každý hloupý,“ řekl ve filmu Forest Gump. Už několikrát se ukázalo, že účastí na demonstraci nejen, že nic nevyřešíte, ale ještě ze sebe a svého stavu nechtěně uděláte hlupáky.

Článek

Děkujeme zůstáváme. Jen jsme vyhrožovali

V roce 2011 lékaři v akci Děkujeme, odcházíme, vyhrožovali, že pokud nebudou přijaty jejich podmínky, tak odejdou do zahraničí, čímž ohrozí stav a fungování českého zdravotnictví. Jenže se ukázalo, že jejich rodinné zázemí, dluhy (hypotéky), u některých nedostatečná jazyková výbava, a u většiny osobní odvaha jim nedovolila své výhrůžky splnit. Jen zlomek z těch, kteří výpověď demonstrativně podali si nakonec stáli za svým. Výpověď podalo 3 800 lékařů, 95 % z nich ji nakonec stáhlo a v práci zůstali.

7200 škol a o školství se nejednalo

Téměř tři čtvrtiny všech regionálních škol v Česku v pondělí zcela zavřely nebo omezily provoz,“ informoval Denik.cz o stávce učitelů. Stejně tak, jako v případě zemědělců, kterých ještě bude řeč, skončila trapně a školy musely vysvětlovat, že nejsou součástí proruské kliky, neboť na tribunách byly slyšet víc politické proklamace než faktické připomínky týkající se školství. Platy nepedagogických pracovníků zůstaly na tristní úrovni a kvalita výuky se ani náznakem neposunula směrem k vyšší kvalitě.

Jedeme traktorem snížit Green Deal

Zpochybňovat enormní byrokratickou zátěž zemědělcůje jako zpochybňovat fakt, že voda je mokrá a teče ve směru, kterou jí gravitace přikáže. Zemědělec má být na poli, v traktoru, v kravíně, a ne vyplňovat tabulky, které „přikazuje“ stát coby podklady pro své statistiky, jimiž se nakonec stejně neřídí. Zjednodušeně řečeno, stát ví, kolik se rodí dětí, a přesto tomu neodpovídají stavy školek v době, kdy děti dospějí. Stát ví, kolik má oseté plochy, jakou může očekávat úrodu, tlačí na ekologické zemědělství a tvrdí, jak potřebuje diverzifikovat krajinu… a následně jde na ruku zemědělským velkopodnikům s Agrofertem v čele (slovo agro v názvu podniku není náhodou). Zatímco zemědělci lkají nad výkupními cenami, Agrofert loni vydělal 13 miliard, čímž téměř zdvojnásobil své zisky. Pokud jste malozemědělec, který nemá přístup k vysoké politice, chybí mu informace z poslanecké lavice a když už se dostanete k dotacím, tak si musíte extrémně hlídat její byrokratickou součást, tak snadno naletíte na líbivé řeči, nastartujete traktor a jedete do Prahy, přičemž proslulý selský rozum necháte doma za pecí. A až na místě se dozvíte, co jsou svolavatelé zač a že vlastně demonstrujete za likvidaci „green dealu“, jako kdyby to právě váš traktorový výfuk mohl ovlivnit.

Hlavní organizátor inkasoval na dotacích přes dvě miliardy, což jsou peníze, které většina z demonstrujících nikdy neviděla. A z několika denní akce se stala několikahodinová, přičemž část demonstrujících čeká správní řízení, protože traktorem jeli v místech, kde traktor nemá co dělat.

Jedno je třeba těmto demonstracím přiznat. Jsou konzistentní, zásadní zlepšení nepřinesou a po čase se účastníci stydí, že se jich účastnili. To ale neznamená, že se jiná „profesní skupina“ opět k něčemu podobnému nenechá vyhecovat. Ne nadarmo se část zemědělců od akce distancovala. Chystá totiž vlastní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz