Hlavní obsah
Lidé a společnost

Obdivujete celebrity? Můžete mít nižší kognitivní inteligenci, tvrdí výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gage Skidmore / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0

Johny Depp - charismatický kapitán Černé perly z Pirátů v Karibiku, který v realitě bije vlastní ženu.

Výzkum naznačuje, že kult celebrit může vést k tomu, že fanoušci, pokud je jimi obdivovaná hvězda celebrita požádá, budou ochotni provést nějakou nelegální činnost.

Článek

Svět není ovládán konspiračními teoriemi, ještírky nebo ilumináty, zato celebrity na jeho běh mají nepopiratelný vliv. Na jednu stranu celebrity podporují charitu a pořádají sbírky vedoucí k lepšímu životu.

Na druhou stranu jsou jejich fanoušci schopni následovat jejich příkladu i v případě nelegálního jednání. Skutečnost, že lidé posedlí celebritami mají nižší schopnosti rozpoznávání (kognitivní schopnosti), odhalila studie publikovaná v odborném magazínu BMC Psychology. Ti nejzarytější fanoušci odpovídali kladně v kategorii „kdybych měl to štěstí, že bych potkal svou oblíbenou celebritu a on/ona mě požádal, abych udělal něco nezákonného jako laskavost, pravděpodobně bych to udělal.“

Demografie nehraje roli

Vědci zjistili, že vyšší úrovně posedlosti celebritami byly spojeny se sníženým skóre pro různé typy inteligence a že tento trend platí, i když byly vzaty v úvahu další demografické faktory. Důraz na demografické faktory je uveden proto, že v různém kulturním prostředí by fascinace modlami z kulturního či sportovního prostředí mohla fungovat jinak. Studie byla provedena na 1 763 dospělých žijících v nám kulturně blízkém Maďarsku.

Autoři studie ale připomínají, že uctívání celebrit lze považovat pouze za jeden přispívající faktor, který může měnit kognitivní výkon vedle – a nezávisle na – vzdělání, věku a materiálním bohatství a že není výlučným determinujícím prvkem v rozhodování lidí.

Zjednodušeně řečeno, fascinace celebritami a podléhání jejich vlivu zdaleka není jediný a dokonce ani ne určující faktor mající vliv na rozhodování člověka. Přesto se ukázalo, že pokud by celebrita svého extrémního fanouška požádala o službu, která by neměla zcela legální charakter, měla by s vysokou pravděpodobností šanci na úspěch.

Díky kognitivním funkcím je člověk schopen vnímat okolní svět, reagovat na měnící se podmínky, učit se, přemýšlet a zkrátka správně fungovat v každodenním světě,“ vysvětluje server mensislab. Ben Taub v IFL Science dodává, že zůstává nejasné, zda je fascinace kulturními ikonami příčinou nebo důsledkem těchto snížených dovedností.

Beckham změnil účes

Fakt, že celebrity mají na společnost nezaslouženě velký vliv, je dlouhodobě prokázaná. Stačí, aby si fotbalista David Beckham změnil účes a jeho fanoušci okamžitě zamíří do kadeřnictví. Je to jen jeden z mnoha příkladů odrážející účinek celebrit na část společnosti v oblasti, která absolutně nesouvisí s jeho profesí a výkony. Ať má Beckham vlasy růžové nebo modré, nebude to mít sebemenší vliv na jeho výkony na hřišti. Módní byznys to moc dobře ví, a i takový Béda Trávníček od Mountfieldu mluvil hlasem Jiřiny Bohdalové. Později animovanou postavičku nahradil herec Oldřich Navrátil. A i taková česká sportovní ikona, jako je Jaromír Jágr, se objevil v reklamě na žvýkačky nebo na televizní sázecí soutěž Bingo. Společnosti jsou si vědomi, že celosvětové celebrity, jako jsou Lionel mezi nebo Johny Depp mají v reklamní byznysu miliardové hodnoty bez ohledu na to, že Depp je odsouzený násilník.

Anketa

Jste fanouškem některé z celebrit?
Ano
8,6 %
Ne
91,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Od sportu a rokenrolu k drogám

V případě nelegální činnosti by měl například Maradona beroucí kokain jednodušší situaci a snadněji by našel dodavatele, kteří obdivovali jeho sportovní výkony. Sláva a s ní spojené peníze mají snadnější cestu k drogovým závislostem. Své o tom vědí jak král rokenrolu Elvis Presley, tak dvojnásobný basketbalový šampion NBA Lamar Odom, který přiznal, že kokain mu dopomáhal k výkonům, ale zničil mu život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz