Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Je rajče ovoce nebo zelenina? Rozhodl o tom soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Rajče odrůdy Bajaja

To, že si rajče dáváme do zeleninových salátů a nikoliv do dezertů, nic neznamená. O tom, zdali je rajče ovoce, nebo zelenina, rozhoduje soud.

Článek

Anketa

Je rajče ovoce nebo zelenina
Ovoce
14,7 %
Zelenina
85,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 538 čtenářů.

Proč je rajče ovoce?

Rajče je plodem keře druhu Solanum lycopersicum, původem pocházejícího ze Střední Ameriky. Správný český botanický název je lilek rajče. Přestože rajčata známe jako jednoletky, ve své domovině jde o trvalky. Biologové, a botanikové zejména, se snaží mít jednotlivé druhy pevně zaškatulkované v systému. V něm patří rajče do čeledi lilkovitých a rodu lilek, kam spolu s ním spadá třeba tykev připomínající lilek peruánský, který by za ovoce nikdo neoznačil. Podobné je to i s bizarně vypadajícím druhem Solanum mammosum, jež ani nemá český název.

Foto: Topi Pigula

Solanum mammosum

„Ovocem se rozumí jedlé plody, plodenství a semena různých vytrvalých kulturních či planě rostoucích dřevin a bylin. Ovoce je charakteristické sladkou chutí a je často konzumováno v neupraveném stavu. Naproti tomu zeleninu lze definovat jako různé jedlé části rostlin, vyjma ovoce,“ vysvětluje Česká akademie zemědělských věd.

Foto: Topi Pigula

Lilek rajčenka - další plod z příbuzenska rajčat

Proč si myslíme, že je rajče zelenina?

Vtip je v tom, že pojmy ovoce a zelenina nejsou v zásadě botanickými, ale hospodářskými pojmy, které nemají tak pevnou strukturu a hierarchii, jako je botanická taxonomie. Pokud ovoce jsou plody, co je vlastně zelenina? Třeba listy (zelí, špenát) či kořen (mrkev, celer, řepa). Existuje kategorie zvaná plodová zelenina, jež se dělí na pravé a nepravé bobule. Do té první kategorie spadají například rajčata a papriky, do druhé třeba tykve a melouny. Tím se rajčata dostala mezi zeleninu, byť s tím botanici nejsou zajedno. Dokonce i meloun podle tohoto dělení patří k zelenině, byť jeho příchuť se objevuje ve zmrzlinách a kousky spolu s malinami či hroznovým vínem v „ovocných“ salátech. Rajčata jsou naopak spolu s cibulí a v Polsku s koprem běžným typem slaných salátů.

Foto: Topi Pigula

Balkonová satba a budoucí rajčatová sklizeň

O tom, zdali je rajče ovoce nebo zelenina rozhodovaly dokonce i soudy. Ten americký v rozsudku jasně řekl, že „rajčata jsou ovoce a ne zelenina“. Nehledejme za tím jasně danou botaniku, ale nejasně dělené peníze. Ovoce a zelenina totiž podléhaly rozdílným daním. Směrnice Rady č. 2001/113/ES o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě, zařadila rajčata ve svých právních definicích mezi ovoce. Jenže ve stejné směrnici je za ovoce označena i mrkev.

Foto: Topi Pigula

Už rostou

Velmi zjednodušeně řečeno, rajčata jsou z botanického hlediska ovocem, zatímco z kulinářského zeleninou. A jak ukazují evropské statistiky, tak jejich oblíbenost prudce roste, což se odráží na jejich zvýšeném dovozu. Zatímco v roce 2014 se dovezlo do Evropské unie 452 840 tun rajčat, loni to bylo 794 871 tun. Zároveň EU prudce snížila jejich export. Za hranice se v roce 2014 vyvezlo 668 606 tun, ovšem v roce 2022 množství exportu kleslo na na 359 732 tun.

Pravděpodobně díky letošnímu prudkému zdražení se na českých balkonech čím dál více objevují zelené lodyhy rajčat, paprik, okurek či keříky jahod. Jakoby Češi, kteří nemají vlastní zahrádky, chtěli alespoň trochu ochutnat krásu vlastních výpěstků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz