Hlavní obsah
Lidé a společnost

Putin vede válku proti unisex toaletám, které sám používá. A my s ním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Ruský prezident je v takové argumentační nouzi, když se snaží ospravedlnit svou válku bojem proti toaletám, která sám spolu s většinou Rusů používá. I u nás je to naprosto převažující typ záchodů.

Článek

Možná si to neuvědomujeme, ale unisex záchody používáme dnes a denně a nikomu to nevadí. Nebo snad máte doma dvojí toalety s označením pohlaví, kterému je určen? „Jenže to je jen v rámci rodiny, kdy vím, s kým to sdílím?“ může zaznít na první pohled logický argument. Ten ovšem padá ve chvíli, kdy je potřeba použít záchod u kohokoli na návštěvě.

Pokud jste někdy ve vlaku použili záchody pro hendikepované, protože jiné byly buď nefunkční, nebo v jiném vagonu, tak jste opět byli na unisex. Troufám si odhadnout, že každá rodina, u nás i v Rusku, má genderově neutrální záchody. Jediný rozdíl je v tom, že velká část Rusů je má na dvorku.

Toaletní denacifikace

Na Novém Zélandu, v zemi, kterou lze jen těžko označit za „dekadentním Západ“, lze občas narazit má na benzínových pumpách na jeden záchod. Pokud se budete dlouho rozmýšlet, zdali jsou to ty „vaše“, může být pozdě. Napadne kvůli tomu Putin Nový Zéland?

Foto: Topi Pigula

Na horách nikdo označení toalet neřeší. Hlavně, že jsou k dispozici a čisté

Toalety pro všechny jsou na tamních trekových trasách naprostou normou a nikoho to neudivuje. Začne ruský vůdce „denacifikovat“ své spoluobčany, kteří mají latrínu jen jednu a ještě označenou jen vyřezaným srdíčkem, které slouží jako větrací otvor a ne jako označení pohlaví?

A co toaletní mísy, které ruští vojáci ukradli? Myslíte, že řešili, zdali kradou na pánském nebo na dámském? Rusko je na tom ekonomicky tak „dobře“, že záchody dováželo z EU a poté, co byly uvaleny sankce, tento zdroj vyschl.

Záchodová nahrávka na smeč

Celý vtip je v tom, že na společné záchody ve veřejným prostorách prostě jen nejsme zvyklí. Pánům oddělené záchody vyhovují, protože na rozdíl od jejich drahých poloviček jen výjimečně u nich stojí frontu. I to je mimochodem argument, který mluví ve prospěch společných toalet. Aby bylo jasno, nikterak za ně nelobuji, neboť jako chlap jsem ve výhodě, byť uznávám, že „močící spirály“ u pražského Hlavního nádraží jsou jen pro silnější povahy. Jen se snažím ukázat zoufalost Putinova zdůvodnění. Bouře o tom, zdali v českých školách budou záchody pro chlapečky a holčičky je nahrávka na ruský smeč, přičemž chlapečkům a holčičkám je to pravděpodobně jedno.

Foto: Topi Pigula

Neutrální, ale čisté. Záchody na pláži Jižního ostrova na Novém Zélandu

Jde jen o náš nezvyk a kulturně podmíněnou potřebou intimity. Vím o čem mluvím, zažil jsem záchody v několika desítkách zemí světa včetně Ruska, kde byla výrazně nižší než to, co co jsme u nás zvyklí. Tam jste se i při vykonávání velké potřeby viděli na souseda a šlo s ním družně pohovořit.

Zbývá jen čekat, jakou další výmluvu pro svou neomluvitelnou agresi prezident Putin vytáhne. Osobně si dovolím zaspekulovat, že to budou sukně, které občas nosí evropští „dekadentní“ muži. A Skotsko posílí výdaje na obranu, protože na kilty jim nikdo sahat nebude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz