Článek
U rumu je složení jasné, jedná se o alkohol vyrobený z melasy získané z cukrové třtiny. Proto se klasický božkovský „rum“ musel přejmenovat na tuzemák, neboť s melasou nikdy nepřišel do styku. U pravé čokolády je to podobné. Podívejte se na složení své oblíbené „čokolády“ a zjistíte, že má k pravé čokoládě daleko.
Co musí obsahovat čokoláda
Podle Food and Agriculture organisation musí výrobek, který má být klasifikován jako pravá čokoláda, obsahovat minimálně 35 % celkové kakaové sušiny a 18 % kakaového másla. To by jako základní orientace mohlo stačit. Návštěvník muzea čokolády ve švýcarských Bruggách se dozví, že 100g kakaových boků poskytne po vylisování zhruba 40g čokoládového másla a 40g čokoládového prášku. Jenže právě čokoládové máslo je luxusní složka, která se mnohem lépe prodá do kosmetického průmyslu než do tabulky čokolády. Proto se nahrazuje palmovým tukem.
Navíc aktuálně rekordně zdražilo i samotné kakao. Jeho cena se vyšplhala nejvýš za posledních 24 let. To se sice odrazí na cenách čokolády i na našich pultech, neboť k její výrobě se kromě jiného kakao používá, ale ještě více cenově znepřístupní skutečné, pravé černé čokolády. Pointa je jednoduchá, podívejte se (což lze i pomocí internetového vyhledávače) na složení té čokolády, kterou máte v oblibě.
Nápoj bohů
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochází z tropické oblasti Jižní Ameriky a nápoj z jeho plodů dokázali vyrábět i dávnověcí Mayové. První část odborného jména, slovo Theobroma, pochází z řečtiny a znamená pokrm (nápoj) bohů. Odkazy na nápoj z kakaových bobů najdeme jak v mayských hieroglyfech, tak v keramických nádobách, z nichž se pil.
Výzkumy ukázaly, že „nápoj bohů“ nebyl určen primárně elitě, jak se v minulosti předpokládalo, ale během svátků si ho dopřávali ve všech patrech mayské společnosti. „Stopy této posvátné rostliny se objevují v keramice ze všech typů čtvrtí a obydlí v bývalém mayském městě a jeho okolí,“ píše Richard Kenemy na serveru Science News.
V současnosti sběr kakaových plodů o velikosti až 30 cm dá 500 – 700 kg na hektar, přičemž každý z nich obsahuje 20 – 50 semen o velikosti kolem 2 cm. Právě z nich se dělá kakao i kakaové máslo, nejzákladnější ingredience skutečné čokolády. V minulosti se v Mexiku kakaové boby využívaly i jako platidlo.
V nadsázce se dá říct, že peníze rostly na stromech. „Zboží se dalo ocenit v jednotkách kakaa: otrok stál 100 bobů, služby prostitutky 10 bobů a krocan 20 bobů. Zatímco španělští conquistadoři sháněli zlato, Mezoameričané sháněli kakaové boby,“ píší autoři na „kakaovém blogu“. Byť Mayové měli kukuřici jako běžnou potravinu, do čokolády ji nedávali. Zato v supermarketových „čokoládách“ se kukuřičný škrob najít dá.
Dovolím si malou osobní odbočku. Kdysi jsem dostal jako dárek tabulku pravé čokolády a hrst kakaových bobů. A objevil nový svět. To, co mi do té doby chutnalo a myslel jsem si, že je čokoláda, najednou úplně změnilo kvalitu. Do té doby mi chutnala klasická Milka „vylepšená“ značnou dávkou cukru, jehož je tam 53 g na 100 g výrobku. Tedy více než polovina. Obsahuje také mimo jiné i mléčnou syrovátku a sojový lecitin. Skutečnou čokoládu hodnou toho jména „nekakaové“ příměsi degradují.