Článek
U rumu je složení jasné, jedná se o alkohol vyrobený z melasy získané z cukrové třtiny. Proto se klasický božkovský „rum“ musel přejmenovat na tuzemák, neboť s melasou nikdy nepřišel do styku. U pravé čokolády je to podobné. Podívejte se na složení své oblíbené „čokolády“ a zjistíte, že má k pravé čokoládě daleko.

Jak čokoládová je tato čokoláda?
Co musí obsahovat čokoláda
Podle Food and Agriculture organisation musí výrobek, který má být klasifikován jako pravá čokoláda, obsahovat minimálně 35 % celkové kakaové sušiny a 18 % kakaového másla. To by jako základní orientace mohlo stačit. Návštěvník muzea čokolády ve švýcarských Bruggách se dozví, že 100g kakaových boků poskytne po vylisování zhruba 40g čokoládového másla a 40g čokoládového prášku. Jenže právě čokoládové máslo je luxusní složka, která se mnohem lépe prodá do kosmetického průmyslu než do tabulky čokolády. Proto se nahrazuje palmovým tukem.

Olejnice guinejská - zdroj palmového tuku
Navíc aktuálně rekordně zdražilo i samotné kakao. Jeho cena se vyšplhala nejvýš za posledních 24 let. To se sice odrazí na cenách čokolády i na našich pultech, neboť k její výrobě se kromě jiného kakao používá, ale ještě více cenově znepřístupní skutečné, pravé černé čokolády. Pointa je jednoduchá, podívejte se (což lze i pomocí internetového vyhledávače) na složení té čokolády, kterou máte v oblibě.

Velikost plodu kakaovníku
Nápoj bohů
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) pochází z tropické oblasti Jižní Ameriky a nápoj z jeho plodů dokázali vyrábět i dávnověcí Mayové. První část odborného jména, slovo Theobroma, pochází z řečtiny a znamená pokrm (nápoj) bohů. Odkazy na nápoj z kakaových bobů najdeme jak v mayských hieroglyfech, tak v keramických nádobách, z nichž se pil.
Výzkumy ukázaly, že „nápoj bohů“ nebyl určen primárně elitě, jak se v minulosti předpokládalo, ale během svátků si ho dopřávali ve všech patrech mayské společnosti. „Stopy této posvátné rostliny se objevují v keramice ze všech typů čtvrtí a obydlí v bývalém mayském městě a jeho okolí,“ píše Richard Kenemy na serveru Science News.

Uxmal - mayská pyramida
V současnosti sběr kakaových plodů o velikosti až 30 cm dá 500 – 700 kg na hektar, přičemž každý z nich obsahuje 20 – 50 semen o velikosti kolem 2 cm. Právě z nich se dělá kakao i kakaové máslo, nejzákladnější ingredience skutečné čokolády. V minulosti se v Mexiku kakaové boby využívaly i jako platidlo.
V nadsázce se dá říct, že peníze rostly na stromech. „Zboží se dalo ocenit v jednotkách kakaa: otrok stál 100 bobů, služby prostitutky 10 bobů a krocan 20 bobů. Zatímco španělští conquistadoři sháněli zlato, Mezoameričané sháněli kakaové boby,“ píší autoři na „kakaovém blogu“. Byť Mayové měli kukuřici jako běžnou potravinu, do čokolády ji nedávali. Zato v supermarketových „čokoládách“ se kukuřičný škrob najít dá.

Kakaovník pravý s plody
Dovolím si malou osobní odbočku. Kdysi jsem dostal jako dárek tabulku pravé čokolády a hrst kakaových bobů. A objevil nový svět. To, co mi do té doby chutnalo a myslel jsem si, že je čokoláda, najednou úplně změnilo kvalitu. Do té doby mi chutnala klasická Milka „vylepšená“ značnou dávkou cukru, jehož je tam 53 g na 100 g výrobku. Tedy více než polovina. Obsahuje také mimo jiné i mléčnou syrovátku a sojový lecitin. Skutečnou čokoládu hodnou toho jména „nekakaové“ příměsi degradují.