Hlavní obsah
Knihy a literatura

Petra Kvitová si zaslouží něco lepšího! Továrna na nekvalitní životopisy chrlí brak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mona Maršálová

Na tomto místě mohla být recenze na knihu Petra Kvitová - Neuvěřitelný příběh, bohužel jsem ji ale ani nedočetla. Jde o tak nekvalitní publikaci, že jsem ji raději odložila a místo toho začala pátrat, kdo za tuhle ostudu může.

Článek

Příběh Petry Kvitové je něco, co chcete číst! Obyčejná holka z malého městečka, která se vyšvihne mezi tenisovou špičku, opakovaně vyhraje Wimbledon, vydělává pohádkové peníze a je dramaticky přepadena u sebe doma. Mohlo by to být inspirativní i napínavé. Ale to, co s jejím jménem na obálce najdete v českých knihkupectvích, není ani jedno z toho. Jak jsem zjistila, samotná tenistka je v tom zcela nevinně, možná dokonce o existenci tohoto životopisného braku vůbec netuší.

Ostudný knižní životopis mi nedal spát. Tohle si přeci Petra Kvitová nezasloužila! Zapátrala jsem v hlubinách internetu po okolnostech vzniku této knihy a našla jsem zajímavé informace.

Továrna na nekvalitní životopisy

Autorem je Petr Čermák, který má na kontě téměř 60 titulů. [1] Vydává je sám pod značkou Imagination of People a při letmém pohledu jsou všechny na jedno brdo. Jedná se o životopisy právě populárních osobnostech ze světa sportu a politiky, dost pravděpodobně neautorizované a sestavené jen z novinových článků pospojovaných zbytečnými komentáři autora. Jistě, i knižní business je pořád business, není nic špatného pokusit se uspokojit poptávku a chtít na tom vydělat. Tady jde ale o obyčejné parazitování na slavných jménech bez jakékoliv hodnoty.

V nakladatelství Imagination of People vydávala knihy kromě pana Čermáka také jistá Dana Čermáková, která se zase specializuje na portréty osobností showbusinessu. [2] Může to být shoda jmen, ale i vzhledem k vlastnické struktuře společnosti předpokládám rodinnou přízeň. Minulý čas je v tomto případě na místě, protože nakladatelství před několika lety skončilo v konkurzu. [3]

Ani to ale nezabránilo pokračování masivní produkce nekvalitních biografií, byť pod novým jménem. Od roku 2023 najdete „díla“ výše jmenovaných pod značkou Book Star, přičemž stejnojmenná společnost sídlí na stejné adrese jako dříve Imagination of People. [4] Náhodička, že? Těch podobností je dokonce více: také Book Star vydává knihy právě (a pouze) těchto dvou autorů a nemá vlastní webové stránky, [5] což je v dnešní době přinejmenším podezřelé.

Petra Kvitová si zaslouží něco lepšího

Jakožto začínající tenistka jsem měla opravdu velkou touhu si přečíst příběh Petry Kvitové, ikony současného ženského tenisu. Bohužel jsem skončila s hořkou pachutí v puse a svazkem zbytečně potištěného papíru v ruce. Jediné, co má na této knize nějakou hodnotu, je vložený plakát.

Kdybych měla číslo na Martina Moravce, z jehož pera padají životopisné bestsellery jako na běžícím pásu, už bych ho vytáčela! Petra Kvitová si rozhodně zaslouží někoho, jako je on, aby se jejím příběhem probral a přetlumočil ho čtenářům. Přála bych jí knihu, kterou se nebude stydět autorizovat nebo dokonce podepsat. A hlavně knihu vydanou v jakémkoliv jiném nakladatelství, než je Book Star.

Zdroje:

[3] Výpis z obchodního rejstříku: Imagination of People, s.r.o. https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=394585&typ=UPLNY

[4] Výpis z obchodního rejstříku: Book Star spol. s r.o. https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=1210359&typ=UPLNY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Petra Kvitová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz