Hlavní obsah
Cestování

Okružní výlet parním vlakem Párou Posázavím do Týnce nad Sázavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Train Lovers TL69

Čtyřkolák foto by TL 69

Zpráva o adventním okružním výletu parním vlakem Párou Posázavím do Týnce nad Sázavou s mikulášskou družinou

Článek

3. prosince 2023

Praha-Vršovice - V nedělní ranní hodině se na nádraží Praha-Vršovice sešlo množství nadšených cestovatelů, aby zažilo unikátní adventní okružní výlet parním vlakem s mikulášskou družinou. Sraz byl naplánován na 9:30 hodin, kdy se začali shromažďovat první dobrodruzi, většinou rodiny s dětmi a milovníci železnice.

Sama příroda se rozhodla zpestřit zážitek. Cestou do Týnce nad Sázavou začalo sněžit, a kouzelný poprašek bílého sněhu postupně pokrýval krajinu, dával jí nádech opravdové vánoční pohádky.

V 10:04 hodin se společně se zvukem hvizdu rozezněla lokomotiva Čtyřkolák (434.2186), která poháněla parní vlak směrem k Týnci nad Sázavou. Během této nostalgické cesty po jedné z nejkrásnějších tratí podél řeky Vltavy a Sázavy se cestující mohli těšit na malebná panorama Ladova kraje.

Po příjezdu do Týnce nad Sázavou byla odhalena nesmírná krása místního hradu, který hostil vánoční výstavy. „Šatičky Pražského Jezulátka - královská garderoba“ nabídly pohled do dílny Markéty Melenovské, autorky originálních šatiček Pražského Jezulátka. Na výstavě byly vystaveny nejen hotové šaty, ale i látky a materiály, které vytvářely atmosféru minulých vánočních období.

Druhou zajímavou expozicí byla „Vánoce dříve i dnes“, která se věnovala tradicím zdobení stromečků a prostírání štědrovečerní tabule. Návštěvníci se dozvěděli, jak se slavily Vánoce v minulosti a jak se odrážely ve změnách vánočních tradic a zvyklostí.

V prostorách hradu nechybělo tradiční minitržiště s drobným občerstvením, vánoční dílničky pro děti a Ježíškova pošta, kam mohly děti posílat svá vánoční přání.

V 14:34 hodin se parní vlak opět rozjel, tentokrát na okružní trasu přes Čerčany zpět do Prahy-Vršovic. Na palubě historického bufetového vozu si cestující mohli vychutnat vánoční nabídku občerstvení, čímž byla celá událost zakončena. Parní vlak svoji jízdu ukončil v 16:18 hodin na nádraží Praha-Vršovice, zanechávajíc za sebou vzpomínky na jedinečný adventní zážitek.

Tato nezapomenutelná akce spojila historii, tradici a vánoční atmosféru v jedinečném okružním výletu, který si účastníci jistě budou dlouho pamatovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz