Hlavní obsah
Aktuální dění

Parní vlak přivezl velvarské poutníky s vaječnou legendou na stavbu Karlova mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Train Lovers TL69

Pražská legenda o velvarských vejcích natvrdo.

Článek

Legenda vypráví o tom, jak obyvatelé Velvar pomohli s výstavbou Karlova mostu tím, že poskytli stavitelům natvrdo uvařená vejce. Akce, známá jako Vajíčkobraní, se konala již pošesté a tentokrát se nesla ve znamení velkolepého příjezdu poutníků pomocí parního vlaku.

Do Prahy se na Karlův most vydali vejconoši z Velvar, kteří s sebou nesli nůše plné vajec. Tato tradice, která je symbolem odhodlání a soudržnosti, spojuje obyvatele Velvar ve spolku nazvaném Natvrdlí, jehož předsedou je starosta Radim Volák.

„V minulosti jsme byli často předmětem posměchu kvůli tomu, že jsme přiváželi vařená vejce. Nicméně dnes vnímáme tuto tradici jako součást naší identity, která nám připomíná důležitost schopnosti vykládat si různá nařízení a tradice po svém,“ uvedl starosta Volák.

Kromě vajec do Prahy vejconoši přinesli také cedule s různými hesly, jako je „máš-li vejce natvrdlá, vlast je na Tě hrdá“. Tato událost, nazývaná Vajíčkobraní, je největším městským svátkem v Velvarech a každoročně přináší obyvatelům města pocity hrdosti a spojení.

Tradičně významná událost přinesla do Prahy zvláštní atmosféru. Vejconoši dorazili k Malostranské věži na levém břehu Vltavy, kde se k nim připojil koňský povoz a dobová středověká kapela. Společně přešli přes Karlův most, jenž se naplnil zvědavými diváky. Tato událost nejen zpestřila nedělní odpoledne, ale také připomněla dávnou legendu spojenou s historií Karlova mostu.

Avšak v roce 2024 se událost stala ještě monumentálnější. Ráno 24. března vyrazil z velvarského nádraží parní vlak, který pojmul 300 velvarských občanů a další příznivce tvrdovaječnictví. Zastávku měl v Kralupech, kde se mohli připojit další zájemci. Po poledni dorazil na Smíchovské nádraží, kde čekala zvláštní tvrdovaječná tramvaj, aby dopravila cestující se vzácným nákladem až na Malostranské náměstí.

Před Muzeem Karlova mostu předali vejčí náklad pražským představitelům. Následovala prohlídka Velikonoční výstavy v muzeu, která připomínala bohatou historii a tradice spojené s touto významnou památkou.

Tato událost nejen připomněla starou legendu, ale také ukázala sílu spojené komunity a odhodlání udržet historické tradice naživu. Poutní cesta parním vlakem se stala nezapomenutelným okamžikem, který spojil Velvary a Prahu v duchu historie a tradic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz