Hlavní obsah
Aktuální dění

Parním vlakem na Audienci u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Train Lovers TL69

Audience u císaře Karla I.

Národní technické muzeum pořádalo slavnostní jízdu rekonstruované vlakové soupravy tažené parní lokomotivou na akci s názvem „Audience u císaře Karla I.“, která se konala v Brandýse nad Labem.

Článek

Dne 29. dubna 2023 se konal již 21. ročník Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem.

Národní technické muzeum pořádalo slavnostní jízdu rekonstruované vlakové soupravy tažené parní lokomotivou na akci s názvem „Audience u císaře Karla I.“, která se konala v Brandýse nad Labem. Součástí vozové soupravy byl i historický salónní vůz Františka Ferdinanda d'Este z roku 1909.

Vlak, který potáhla parní lokomotiva ČD 354.195 (také známá jako Všudybylka) z roku 1925, tvořila typická i unikátní vozidla provozovaná na českých železnicích od konce 60. let až do druhé dekády 21. století.

Vstupenky na cestu do Brandýsa byly již vyprodány, ale stále bylo možné zakoupit jízdenky na zpáteční cestu do Prahy. Ceny jízdného se pohybovaly od 90 Kč pro děti, ZTP a ZTP/P až po 290 Kč pro dospělé.

Čas odjezdu z pražského Masarykova nádraží byl stanoven na 8:39 hodin, přičemž jízda trvala zhruba 60 minut.

Letošní ročník se konal pod záštitou JCKV arcivévody Karla Habsburského, hlavy Domu Rakouského u příležitosti 300. výročí pražské korunovace císaře Karla VI. a výročí 280. let od pražské korunovace Marie Terezie.

Foto: Train Lovers TL69

Audience u císaře Karla I.

Na Audience se sešli milovníci historie a romantiky, představitelé veřejného života, diplomatického sboru, reprezentanti kulturních a muzejních institucí, vysocí představitelé armády, církve a vojenských a špitálních řádů, členové rodů české a evropské historické šlechty a potomci Přemyslovců v čele s rodinou Habsburg - Lothringen.

Hlavními body programu bylo přivítání historického parního vlaku se salonním vagónem Františka Ferdinanda d´Este a císaře Karla I. Rakouského, vystavení svatováclavské koruny a přijetí zámku Brandýs nad Labem do společenství Kulturních cest Rady Evropy Via Habsburg.

Celou akci se podařilo uskutečnit úspěšně a návštěvníci si z ní odnesli nejen zážitky, ale také vzpomínku na posledního majitele brandýského zámku, posledního rakouského císaře, uherského krále a krále českého Karla I. z Domu Rakouského.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz