Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Poslední jízda salonního vozu arcivévody Františka Ferdinanda d'Este

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Train Lovers TL69

Lokomotiva 464

Prezident Petr Pavel neřídí jen motorku, ale i parní vlak!

Článek

V neděli 19. května 2024 se uskutečnila jedinečná a nezapomenutelná událost na českých kolejích – letošní poslední jízda salonního vozu AZA 1-0086 arcivévody Františka Ferdinanda d'Este. Tento historický klenot, který je součástí sbírek Národního technického muzea (NTM), byl naposledy zařazen do soupravy parního vlaku, který vedla lokomotiva 464.102 „Ušatá“.

Cesta kolem Pikovické jehly

Vlak vyrazil v 7:00 z pražského Masarykova nádraží a zamířil do Benešova u Prahy, kde se konala akce na zámku Konopiště. Cesta vedla romantickou tratí známou jako Posázavský pacifik, která byla dokončena v roce 1900. Tato trať je proslulá svými nádhernými vyhlídkami na sázavský kaňon, množstvím tunelů a viaduktem Žampach, který patří mezi nejvyšší kamenné mosty v Evropě.

Historický vlak a jeho souprava

Soupravu vlaku tvořily kromě salonního vozu také další historické vozy: osobní vůz se služebním oddílem řady BDa z roku 1974, vozy řady Bai z let 1973-74, lehátkový vůz s bufetovým oddílem BRcm z roku 1984 a rychlíkový vůz s kupé I. a II. třídy řady ABa z roku 1973.

Výjimečný host – Prezident Petr Pavel

Jedním s posledních cestujících byl také prezident České republiky Petr Pavel. Pan prezident se během cesty setkal s generálním ředitelem NTM Karlem Ksandrem a generální ředitelkou Národního památkového ústavu Naďou Goryczkovou. Navíc si prezident Petr Pavel vyzkoušel roli strojvedoucího lokomotivy 464.102 „Ušaté“, která prošla generální opravou dokončenou minulý rok. „Je mi velkou ctí být na chvíli svědkem dlouhé, krásné a úspěšné historie našich železničních vozidel. Děkuji za mimořádnou snahu udržet ji pro další generace,“ napsal prezident do pamětní knihy NTM.

Akce na zámku Konopiště

Po příjezdu do Benešova u Prahy, kde vlak zůstal vystaven od 10:15 do 16:10, se návštěvníci mohli zúčastnit mimořádných prohlídek zámku Konopiště s názvem „Cestování v čase“. Tyto prohlídky vedly přes prostory západního křídla, které jsou běžně nepřístupné. Byly zaměřeny na období kolem roku 1900 a zahrnovaly i tematické sbírkové předměty arcivévody Františka Ferdinanda d'Este, včetně jeho jízdního řádu, cestovatelských propriet, lékárničky na cesty, map a dobových fotografií.

Výstava „Habsburkové na kolejích“

Na železničním nádraží v Benešově byla zahájena panelová výstava „Habsburkové na kolejích“, která vznikla ve spolupráci Národního technického muzea, Národního památkového ústavu a Správy železnic. Výstava prezentuje fenomén železnice z pohledu císařského dvora a nabízí návštěvníkům pohled na císařský dvorní vlak, salonní vozy Františka Ferdinanda d'Este a další související témata spojená s jeho životem na Konopišti a Chlumu u Třeboně.

Závěr historické jízdy

Z Benešova u Prahy vlak vyjel zpět do Prahy v 16:10 a dorazil na hlavní nádraží v 17:37. Tato poslední jízda salonního vozu AZA 1-0086 byla nejen významnou událostí pro milovníky historie a železnic, ale také důstojným rozloučením s jedním z významných artefaktů československého dědictví.

Tento den se nesmazatelně zapsal do paměti všech účastníků a připomněl nám důležitost uchování naší historie pro budoucí generace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz