Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Pražské metro slaví 50 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Train Lovers TL69

Retro Metro Vyšehrad 17.2.2024

Jíž půl století nás vozí metro, 50 let metra 1974 - 2024.

Článek

V rámci exkluzivní vzpomínkové akce se brzo ráno v sobotu 17. února na trať pražského metra vydala dvouvozová souprava Ečs, přičemž opakovala stejnou trasu mezi stanicemi Kačerov a Florenc, kterou projížděla před 50 lety v době zahájení provozu prvního úseku metra v Praze. Tento historický okamžik nás vtáhl zpět do doby na přelomu let 1973 a 1974, kdy probíhaly zkušební jízdy v dvouvozovém složení z důvodu nedostatku dostupných vozů.

Souprava Ečs, která je ikonou pražského metra, se tak po půl století opět dostala do centra pozornosti. Předtím než se vydala na svou vzpomínkovou jízdu, musela projít důkladným procesem schválení ze strany Drážního úřadu. Po získání souhlasu byl vybrán specifický vůz Ečs 1085, na kterém probíhaly kompletní funkční a brzdové zkoušky až do konce ledna. O pár dní později, dne 14. února, se konala zkušební jízda na zkušební trati depa Zličín.

Foto: Train Lovers TL69

Tram metro 50.let

Kromě této vzpomínkové akce byla k oslavě 50. výročí pražského metra uvedena do provozu také speciální tramvaj. Vůz typu T3SUCS, vyrobený v legendární smíchovské továrně ČKD Tatra Smíchov, byl pro tuto slavnostní událost upraven tak, aby z vnějšku připomínal vůz metra Ečs, který zahájil provoz pražského metra v roce 1974. Tato iniciativa přispívá k oslavě významného jubilea pražského metra a připomíná jeho význam v historii města.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz