Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Proč se těmto lokomotivám říká Bardotka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Train Lovers TL69

Lokomotivy T478 „Bardotka“

Setkání Bardotek v Lužné: Cesta Historií Lokomotiv ČKD Praha.

Článek

Lužná u Rakovníka, 10. října 2023 - Minulý víkend se největší železniční muzeum v Lužné u Rakovníka stalo dějištěm jedinečného setkání historických motorových lokomotiv - Bardotek. Tyto lokomotivy, vyráběné v letech 1964 až 1971 v ČKD Praha, jsou známé pro své charakteristické tvary, zejména pro výrazně tvarovaná čela z laminátu, a byly v minulosti symbolem české železniční dopravy.

A zde máte video pořízené na této akci, které vám přiblíží atmosféru toho nezapomenutelného víkendu:

V rámci dvoudenní akce měli návštěvníci příležitost podívat se blíže na legendární stroje, které přišly na kolejnice v Lužné. Lokomotivy řad T 478.1 a T 478.2, přezdívané Bardotky, se těšily velké pozornosti nadšenců z celého světa. Komunita se sešla nejen pro jejich charakteristický zvuk motoru, ale i pro jejich historický význam v českém železničním průmyslu.

V sobotu měli návštěvníci možnost zúčastnit se ranního focení těchto krásných strojů, večerní focení pak probíhalo přímo na paprscích depa. Malí i velcí návštěvníci se navíc mohli těšit na jízdy úzkorozchodného vláčku, což byla zvláštní atrakce pro všechny železniční nadšence.

Zvláštní vlaky vedené Bardotkou přijely do Lužné z Prahy a Mostu.

Pro ty, kteří se chtěli vydat na kratší výlet, byly k dispozici zvláštní vlaky z Lužné do Rakovníka, Řevničova a Kolešovic a zpět. Cena zpáteční jízdenky do Rakovníka nebo Řevničova činila 100 Kč, zatímco pro cestu do Kolešovic bylo zapotřebí 150 Kč. Jízdenky byly k dostání pouze ve zvláštních vlacích od vlakového doprovodu.

Bardotky, známé svým unikátním designem a spolehlivým provozem, zůstávají památkou na éru české železniční historie. Jejich přítomnost v Lužné nejen přitáhla nadšence a sběratele, ale také propojila lidi všech věkových kategorií v jednom společném zájmu - vášni pro železniční dopravu a historii.

Tato událost představovala jedinečnou příležitost pro všechny, kteří chtěli zažít pohled do minulosti a prozkoumat jednu z nejzajímavějších kapitol českého železničního průmyslu. Lokomotivy řady T478 nadále zůstávají ikonami, které nás přivádějí k našim kořenům, a setkání v Lužné bylo jedním z těch nezapomenutelných okamžiků, kterými jsme se k nim mohli přiblížit.

A proč se jim říká Bardotky? No obrázek napoví…

Foto: Train Lovers TL69

Bardotky T478

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz