Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Rychlost blesku 115 km/h? No, když je to modrý „Blauer Blitz“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Train Lovers TL69

Blauer Blitz

Motorová jednotka ÖBB VT 5145 (5145.14).

Článek

V rakouském světě železnic jsou jména, která zaznějí a okamžitě vyvolají obrazy elegantních, rychlých vlaků projíždějících krajinou. Jedním z takových vlaků byl „Blauer Blitz“ – Modrý blesk. Přestože už dávno do historie vstoupil, jeho příběh zůstává živý, stejně jako jeho památné cesty rakouským venkovem.

Vraťme se do roku 1952, kdy se na scéně rakouských železnic objevily nové symboly rychlosti a elegance: dieselové jednotky řady 5045 a 5145. Tyto stroje, vyráběné společností Simmering-Graz-Pauker, nebyly jen obyčejné vlaky – byly to skutečné legendy.

Původně plánoval výrobce dvojpatrové jednotky, aby co nejefektivněji využil prostor a technické možnosti. Avšak na přání Rakouských spolkových drah (ÖBB) byly tyto plány změněny na jednotky složené z řídícího a hnacího vozu. A tak v roce 1952 začaly vyjíždět první jednotky 5045 do provozu, následované v roce 1956 dalšími stroji 5145.

„Blauer Blitz“ brzy našel své místo na rakouských kolejích a získal si oblibu mezi cestujícími. Jeho elegantní design, spojený s vysokou rychlostí a spolehlivostí, z něj učinil symbol moderní železniční dopravy. Využíval se nejen v mezinárodním a národním rychlíkovém provozu, ale také na regionálních tratích, kde plnil důležitou roli.

V průběhu let se sice s rozvojem elektrifikace hlavních tratí změnila role „Blauen Blitz“, ale jeho dědictví zůstalo silné. Stroje, které původně brázdily trasy mezi Vídní a Vídeňským Novým Městem, mezi Grazem a Mnichovem či přes údolí Enns do Salcburku, později našly nové úkoly v regionální dopravě.

Není divu, že když byla v roce 1997 ukončena jejich plánovaná služba, zavládla na železnicích smuteční nálada. „Blauer Blitz“ však nezmizel úplně. Několik exemplářů bylo zachováno jako muzejní exponáty a do dnešních dnů nás mohou připomínat éru, kdy rychlost a eleganci symbolizovaly nejlepší rakouské železniční tradice.

Ačkoli „Blauer Blitz“ už možná neprojíždí rakouskou krajinou, jeho vzpomínka stále žije. Pokud vás zajímá, jak tento symbol rychlosti a elegance vypadal při svých jízdách, máte jedinečnou příležitost. Přijďte s námi na letošní festival parních lokomotiv v Benešově, kde opět jako minulý rok budeme mít tu čest přivítat „Blauer Blitz“! Užijte si vzrušující zážitek, kdy budete moci vidět tento legendární vlak naživo, jak projíždí krajinou jako za starých časů. Těšíme se na vás na festivalu, kde se setkáme se živou historií rakouských železnic!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz