Hlavní obsah
Automobily a vozidla

V. ročník festivalu parních lokomotiv v Benešově

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Train Lovers TL69

parní lokomotiva

I přes nepříznivé počasí a neustálý déšť se pátý ročník Festivalu parních lokomotiv v Benešově u Prahy uskutečnil s velkým zájmem návštěvníků.

Článek

Festival parních lokomotiv přilákal nadšence i přes nepřízeň počasí

O uplynulém víkendu, od pátku 13. do neděle 15. září 2024, se Benešov u Prahy stal dějištěm již pátého ročníku Festivalu parních lokomotiv. I přes nepřízeň počasí, kdy déšť provázel většinu festivalu, si akce našla své věrné diváky. Termín již nebylo možné změnit, ale i tak se stovky nadšenců vrátily do doby, kdy železniční tratě byly plné vůně sazí a kouře z majestátních parních lokomotiv.

Lokomotivy z pěti zemí

Festival představil přes 35 zvláštních vlaků z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa a Maďarska. Depo v Benešově bylo během soboty a neděle plné nadšenců, kteří měli možnost prohlédnout si nejen lokomotivy, ale i se svézt na malodráze nebo navštívit modelová kolejiště. Představení vozidel na točně se stalo jedním z vrcholů programu, a to i za neustálého deště.

Zvláštní vlaky přijely z Erfurtu, Mnichova, Lince a Drážďan, což přilákalo nejen domácí, ale i mezinárodní publikum. Tyto vlaky, tažené historickou parní či motorovou lokomotivou, nabídly unikátní zážitek pro milovníky železnic.

Výjimečná výročí

Letošní ročník připomněl 130. výročí od zahájení provozu na místní dráze Olbramovice – Sedlčany. Kromě toho byla vystavena legenda evropských tratí – motorový vůz řady VT 5145 „Blauer Blitz“, jenž před 60 lety jezdil na expresu Vindobona. Další unikáty, jako salonní vozy „Husák“ a „Konference“, přiblížily návštěvníkům významné okamžiky historie železniční dopravy v bývalém Československu.

I přes nepříznivé počasí se festival znovu ukázal jako vrchol železničních akcí v České republice a návštěvníci už se těší na další ročník plný nostalgie a technických unikátů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz