Hlavní obsah
Finance

Až do roku 1972 se u nás platilo pětadvacetikorunou. Platné byly i korunové a tříkorunové bankovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ValeewIdar / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

První československé peníze se u nás začaly tisknout po roce 1918. Od těch dnešních se lišily zejména v jejich nominálních hodnotách. K dispozici byla i korunová bankovka.

Článek

Vznik samostatného Československa s sebou přinesl potřebu vlastních bankovek. K některým z prvních bankovek naší republiky udělal návrhy sám Alfons Mucha. Podílel se na nich také známý malíř Max Švabinský. Za první republiky bylo možné platit bankovkami v hodnotě 1, 5, 10, 25, 50, 100, 500, 1000 a 5000. V té době stálo všechno daleko méně než nyní, takže je logické, že bankovky existovaly i pro menší minimální hodnoty než dnes.

Trochu kuriózní je pro nás ale existence dvaceti pěti korunové bankovky, kterou si většina z nás asi nepamatuje. Zvláštní nám může přijít právě její nominální hodnota, protože dnes by bylo daleko jednodušší poskládat takovou hodnotu bankovky z dvacetikoruny spolu s pětikorunou. Od roku 1953 do roku 1972 byla navíc v oběhu i bankovka o hodnotě 3 koruny.

Zprvu se na bankovkách neobjevovaly motivy významných osobností. Převažovaly motivy přírody či portrétů bezejmenných. Často obsahovaly bankovky pouze číslici, státní znak a okrasné zdobení. Tendence zobrazování slavných historických osobností na bankovkách se vyvinula až v dobách po roce 1950.

Foto: ValeewIdar / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jan Žižka z Trocnova na pozdější dvacetikoruně

Nejčastěji zobrazovanou historickou osobností byl Jan Žižka. Proklamace husitství jako hrdinství totiž úzce souvisela s komunistickou protikřesťanskou ideologií. Poprvé se objevil Jan Žižka na 25 korunové bankovce v roce 1953. Po zrušení této hodnoty bankovky se v roce 1971 přesunul na dvacetikorunu.

Kromě slavných osobností se v té době na bankovkách vyskytují i motivy z českých dějin. Můžeme tak sledovat motiv sousoší Sbratření, vojáky Slovenského národní povstání či hutníky a družstevnice.

Foto: ValeewIdar / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Bankovka s motivem hutníka a družstevnice

Na bankovkách se objevily i postavy dějin, které bychom tam dnes určitě neumístili. Ľudovít Štúr jako slovenský národní hrdina figuroval na padesátikoruně od roku 1987 až do roku 1993. Když se řekne jméno Pavol Országh Hviezdoslav, tak asi většina Čechů z mladších generací ani nebude vědět, o koho šlo. Byl to slovenský spisovatel a překladatel. Nalézt jsme ho mohli na deseti korunové bankovce od roku 1986 taktéž do roku 1993.

Klement Gottwald jako český prezident se na bankovkách moc neohřál. Do oběhu byla bankovka s jeho portrétem dána těsně před sametovou revolucí dne 1. října 1989. Stažena pak byla na konci roku 1990.

Foto: Státná banka československá (Albín Brunovský) / Wikipedia Commons / volné dílo

Klement Gottwald na bankovce z roku 1989

Současné bankovky a jejich podoba pochází z roku 1993. Máme na nich vyobrazeny opravdu pouze slavné Čechy a vlastence. Patří mezi ně Karel IV., Jan Ámos Komenský, Božena Němcová, František Palacký, Ema Destinnová nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Před zrušením dvacetikoruny a padesátikoruny to byli ještě Jan Žižka z Trocnova a svatá Anežka Česká.

Obraz slavných osobností na bankovkách se v průběhu času mění. Často je to způsobeno ideologií, která je u moci, někdy přehodnocením dějinných událostí. Tyto osobnosti nám ale na bankovkách jistě ještě dlouho vydrží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz