Hlavní obsah
Lidé a společnost

Beatrice Wood byla předlohou Rose z Titanicu, Jack byl ale zcela smyšlenou postavou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / pexels.com

Beatrice Wood čtyři roky před zkázou Titanicu

Titanic je velkofilm se vším všudy. Výprava je na rok jeho vzniku doslova dechberoucí, láska na pozadí tragédie dojímá i 27 let po jeho natočení. Režisér filmu se ale inspiroval i skutečně žijícími osobnostmi. A to platí částečně i o Rose.

Článek

Příběh lásky Rose a Jacka na Titanicu je dost možná největším milostným příběhem filmového plátna všech dob. Jenže je to jen fikce. K takovému osudovému vzplanutí na této „nepotopitelné lodi“ nikdy dojít nemuselo. Přesto se tu vyskytuje řada postav, které skutečně žily. Ty se ve filmu dokonce nazývají svými skutečnými jmény. Patří mezi ně například stavitel lodi Thomas Andrews, kapitán lodi Edward John Smith nebo generální ředitel společnosti White Star Line jménem Bruce Ismay a mnoho dalších.

Rose DeWitt Bukater, kterou ve filmu ztvárnila Kate Winslet, nikdy na lodi neplula, jedná o smyšlenou postavu. Když ale James Cameron vymýšlel postavu staré Rose, kterou tak ikonicky ztvárnila Gloria Stuart a která vzpomíná na tragédii, jíž byla součástí před mnoha lety, posloužila mu jako předloha skutečně žijící umělkyně Beatrice Wood.

Beatrice Wood se narodila v roce 1893. Kdyby bývala byla pasažérkou Titanicu, věkově by se od postavy Rose příliš nelišila. Jenže Beatrice Wood až do Cameronova nápadu žádnou souvilost s Titanicem neměla. Narodila se do bohaté americké rodiny, nesnášela však konvence, které ji ve světě bohatých svazovaly, a tak se i přes odpor rodičů rozhodla stát umělkyní.

Režisér Titanicu se v době, kdy příběh vymýšlel, dostal ke knize o Beatricii Wood a uvědomil si, že je přesně tou osobou, kterou hledá. Tato žena si 85 let psala deníky a i ve svých 102 letech byla vitální, plná energie a sršela humorem. Přesně takovou starou Rose si Cameron do svého filmu představoval. A tak se spolu sešli. Přestože Wood nejdříve nechtěla, aby psal Cameron postavu podle ní, protože se stále cítila na pouhých 35 let, nakonec k tomu skutečně došlo.

Cameron pak do první scény, ve které starou Rose v Titanicu uvidíme, vložil i něco ze života Beatrice Wood. Stará Rose totiž ve zmiňované scéně vyrábí keramiku. A ta byla láskou i její žijící předlohy. V uměleckých sférách získala umělkyně mnohá uznání a dokonce se jí přezdívalo matka dadaismu. Přestože mladou Beatricii Wood Cameron nikdy nepoznal, otiskl do mladé Rose svou představu o tom, jaká mohla být tato stará dáma v mládí. Nespoutaná a odhodlaná jít za svým snem a láskou.

Když bylo Beatricii Wood 104 let, zanechala své umělecké práce a soustředila se především na odpočinek. Přestože dostala pozvánku na premiéru Titanicu, s omluvou nedorazila. Jako důvod uvedla svůj zdravotní stav. Cameronovi to ale stejně nedalo a kazetu s filmem donesl Woodové až domů. Ta ale film stejně nikdy neviděla. Odmítla se na něj podívat, protože předpokládala, že půjde o tragický milostný příběh a na to už ve svém věku neměla náladu. V té době slavila své 105. narozeniny. Pár dní na to zemřela.

Beatrice Wood byla přesně takovou předlohou Rose, kterou Cameron potřeboval. Jacka si však vymyslel úplně. Nikdo takový na lodi necestoval a nejsou ani žádné záznamy o tom, že by došlo k podobnému milostnému vzplanutí, když Titanic vyrazil na jedinou svou cestu v historii.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz