Hlavní obsah

Béziers: Nádherné město s unikátním vodním mostem, po kterém se ve filmu proháněl i Louis de Funès

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Christian Ferrer / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Béziers je nádhernéh historické město, na snímku starý most a za ním katedrála

Proháněl se po něm už Louis de Funès. Unikátní vodní most v Béziers je chloubou nádherného historického města.

Článek

Když budeme chtít navštívit městečko Béziers, budeme se muset vypravit na samý jih Francie. Jeho návštěva je ale jedinečná. Najdeme tu totiž i unikátní vodní most, který sehrál důležitou úlohu v jednom slavném filmu s Louis de Funèsem.

V regionu Okcitánie na jihu Francie v těsné blízkosti Středozemního moře leží nádherné historické město Béziers. Mluví se dokonce o tom, že by to mohlo být jedno z nejstarších měst celého státu, možná i to nejstarší. V uplynulých letech totiž archeologové narazili na značné množství vykopávek, které dokazují, že je město starší než dva tisíce let a že bylo pravděpodobně založeno Římany před více než 2700 lety.

Protéká jím řeka Orb, přes kterou se klene starý středověký most ze 12. století. Už jen pohled na něj stojí za návštěvu tohoto městečka. Ve stráni za mostem se ale zvedá poněkud netypická gotická katedrála, která na první pohled působí jako rozlehlý palácový komplex. Pochází ze 13. století a spolu s protékající řekou a starým mostem tvoří nádhernou scenérii.

Ve městě se nachází velké množství dalších kostelů a významných historických památek. My se však zaměříme na místní unikát. Jedinečný vodní most, který jste už možná někdy viděli, aniž by vás to vůbec napadlo. Louis de Funès si zahrál hlavní roli ve francouzském filmu Tonoucí se stébla chytá z roku 1967. V jedné scéně tohoto filmu, kdy postava Funèse, majitel loděnic Fourchaume, pronásleduje na lodi odplouvající lodičku, přejíždí po tomto unikátní vodním mostě, který je v záběru velmi dobře patrný.

Foto: Christian Ferrer / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Na první pohled ze břehu vypadá jako obyčejný most

Co se ale výrazem vodní most rozumí a k čemu slouží? V 17. století vedl skrze Béziérs vodní kanál, který měl umožnit lodní spojení mezi Toulouse a Středozemním mořem. Byl to jeden ze soustavy dvou kanálů, které měli spojit Středozemní moře s Atlantikem. Jenže právě v těchto místech narazil kanál na neřešitelnou překážku. Řeku Orb. Původně zde lodě z kanálu vplouvaly do řeky a na druhém břehu se z řeky zase musely dostat do úzkého kanálu pokračujícího dál v jejich plánované trase. A to mohlo být pro lodě i nebezpečné. Už kvůli proudu řeky Orb to navíc ne vždy bylo možné.

Foto: Petr Haas / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Po mostě však mohou plout lodě

A tak se v polovině 19. století rozhodlo o zbudování takzvaného Mostu kanálu Orb, který by tento problém vyřešil. A kanál svému účelu slouží dodnes. Je dokonce chráněnou historickou památkou, protože takových unikátních mostů v Evropě moc nenajdete.

Foto: DLavialle / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Po mostě jezdí lodě i dnes

Dnes je most určen nejen pro nákladní, ale i pro výletní lodě, chodník po obou stranách koryta kanálu umožňuje přechod po mostě i pro pěší. Pokud se tedy někdy v tomto kraji ocitnete a bojíte se na plavbu kanálem vydat lodičkou, můžete se tu jen tak projít po svých. Zážitek je to totiž jedinečný.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz