Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bombardování Prahy americkým letectvem bylo masivní a ničivé. Ale šlo jen o omyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor neznámý / Wikipedia Commons / volné dílo

Bombardér B-17

14. února 1945 došlo k bombardování Prahy americkým letectvem. Škody na majetku i oběti na životech byly značné. Zničeno bylo i nespočet dominant Prahy včetně jednoho unikátu. Vysvětlení? Šlo o navigační chybu.

Článek

Nejmasivnější bombardování Prahy v únoru 1945 bylo podle vysvětlení Američanů pouze navigační chybou. Mezi 13. a 15. únorem totiž probíhalo bombardování německých Drážďan, které byly toho osudného dne s Prahou zaměněny. Panovala prý naprostá mlha a silný vítr odklonil americké letectvo od jejich cíle. 62 amerických letounů tak začalo na Prahu shazovat ničivé bomby.

Shozeno bylo tehdy 150 tun výbušného materiálu. Jednalo se o trhavé a také zapalné bomby. Více jak 700 civilních obyvatel bylo zabito a další tisícovka zraněna. Další osoby jako by zmizely z povrchu zemského. Teprve v 70. letech se na Vinohradské třídě objevil zasypaný kryt a v něm 23 mrtvol. Mrtvol osob, které tam kdysy hledali bezpečí.

Byl těžce poničen Emauzský klášter, zasažena byla i vila Grébovka v Havlíčkových sadech, Vinohradské divadlo, Faustův dům i jeden pražský unikát, Vinohradská synagoga.

Foto: Talmidavi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vinohradská synagoga kolem roku 1910

Na Vinohradech v Sázavské ulici kdysi stávala jedna z největších synagog světa. Vznikla na konci 19. století v novorenesančním slohu s maurskými prvky. Vešlo se do ní 2000 osob a její velikost se dá přirovnat k dnešnímu kostelu sv. Ludmily na náměstí Míru.

Bohužel byla také poškozena při americkém náletu na Prahu v únoru 1945. Poškození bombami však nebylo fatální. V synagoze se ale záhy rozmohl oheň, který se nedařilo uhasit. Hašení navíc bránili okupující Němci. Budova tak z velké části vyhořela.

Ani přesto její stav nebyl takový, aby musela být zbourána. Mohla být opravena a zůstat jednou z hlavních pražských dominant. Komunistický režim však v roce 1951 nemilosrdně rozhodl o jejím zboření, a tak se i stalo. Na jejím místě dnes stojí základní škola.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Základní škola v Sázavské ulice na místě původní Vinohradské synagogy

Praha už nemohla být nikdy taková jako dřív. A to vše kvůli druhé světové válce, která značně poznamenala i naše území. Ať už nám újmu způsobili okupující Němci nebo naši spojenci Američané, je to jen jasný důkaz toho, že válka vždy přináší pouze zkázu a zmar na všech stranách a že je naprosto zbytečná a devastující.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz