Hlavní obsah
Cestování

Brněnskému orloji se přezdívá vibrátor, sjíždějí se k němu ale stovky turistů čekajících na kuličku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: GualdimG / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Brněnský orloj

Některá díla budí kontroverze a vyvolávají vlnu kritiky již v momentě svého odhalení. Jenže časem si na taková díla lidé zvyknou a mnohdy se z nich stanou i oblíbené městské dominanty. To je i případ brněnského orloje.

Článek

Brněnský orloj v době svého vzniku v roce 2010 vyvolal doslova poprask. Lidem se nová uměle vytvořená dominanta nelíbila. Plastika byla totiž ve tvaru projektilu a slavné světové orloje včetně toho pražského nepřipomínal ten brněnský ani z dálky. Ani označení orloj nebylo tak úplně správné. Daleko více se totiž podobá hodinovému stroji.

Kvůli svému tvaru se ale plastika stala i terčem posměchu. Dodnes jí mnoho místních či turistů neřekne jinak než vibrátor, brněnský falus nebo falické hodiny. Velký poprask způsobilo i umístění plastiky v historické části města, kam ale vůbec nezapadá. Městu byla vyčítáná vysoká pořizovací cena stroje, stavba totiž vyšla na neuvěřitelných 12 milionů korun. A to navíc nejsou jediné peníze, které muselo město do stroje investovat. Náklady na provoz orloje sahají ročně do statisíců korun.

A v čem je brněnský orloj tak unikátní? Kromě hodin má být i připomínkou doby třicetileté války. Město bylo v té době vystaveno obléhání ze strany švédských vojsk. Jako zázrakem ale odolalo. Symbolické bylo i datum odhalení pomníku. Na den přesně spatřili Brňané svůj orloj při 365. výročí této historické události.

Díly plastiky na orloji se otáčejí s různou rychlostí tak, aby kolem své osy oběhly za minutu či za hodinu a byly tak věrným zachycením plynutí času. Každou hodinu pak orloj zazvoní, aby kolemjdoucím oznámil, že právě odbila celá. A v jednu denní dobu je možné si z něj odnést i suvenýr.

Mezi 10. a 11. hodinou ranní se totiž plastika chová jinak než v jinou denní dobu. Každou čtvrthodinu počínaje 10:15 se rozezní zvonkohra a uvnitř monumentu jsou vidět skleněné kuličky symbolizující dělostřelecké koule, které projíždějí strojem a naráží do účastníků konfliktu, který se tu za třicetileté války odehrál. Každý den v 11 hodin pak jedna z takových kuliček vypadne z orloje ven v jednom z jeho čtyř otvorů. A právě tuto kuličku jako symbol odvahy města Brna si návštěvník stojící u orloje může odnést domů.

Dodnes je ale pro Brňany neznalé mechanismu plastiky či pro návštěvníky Brna, kteří sem zavítají poprvé, problém na brněnském orloji zjistit, jaký je vlastně čas. To je další věc, která byla plastice často vyčítána. I dnes s tím totiž mají problém dokonce i někteří místní obyvatelé.

Přestože dílo vyvolalo zpočátku velkou kontroverzi a vzhled plastiky i náklady na ni byly mnohými kritizovány, za těch čtrnáct let, kdy na náměstí Svobody stojí, si na něj lidé už zvykli. Stal se nedílnou součástí města a tak trochu jednou z jeho dominant. Dnes už má i Brno svůj orloj, přestože vypadá jinak než ty ostatní.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz