Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bude se opakovat listopad 89? Vzhledem k preferencím vlády by mohl být blíž, než si myslíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Dlouho to vypadalo, že česká země je totálně rozpolcena na dva různé tábory. Na ty, kteří Andreje Babiše u moci nechtějí, a na ty, kteří ho podporují. Teď to vypadá, že by vláda Petra Fialy mohla tyto dva tábory konečně usmířit.

Článek

Kdyby tento článek vznikal doslova před pár měsíci, jeho titulek by zněl asi takto: Bude se opakovat listopad 89? Těžko, Češi jsou líný národ, který sedí a čeká, co bude. Důvod byl prostý. Za doby vlády Andreje Babiše a prezidentského období Miloše Zemana se český národ rozdělil na dva tábory. Na ty, kteří Babiše a Zemana podporují, a na ty, kteří je odmítají. A mezi těmito dvěma tábory vznikla nesmiřitelná zášť. Proto to ve volbách 2021 ze strany koalice SPOLU a koalice Pirátostan vypadalo spíš jako hon na Babiše, respektive snaha o to, aby lidé zvolili snad kohokoli jiného, jen ne hnutí ANO.

A to se povedlo. Koalice tří stran, ODS, TOP09 a KDU-ČSL, zvítězila. Nutno podotknout, že kdyby každá strana kandidovala samostatně, TOP09 i KDU-ČSL by mělo problém se do vlády vůbec dostat, a ODS by sama volby nevyhrála. Nicméně koalice více politických stran není z pohledu zákona ve volbách zakázána, a tak tato koalice volby vyhrála. Z předchozích let nesvářené tábory zůstávaly rozpolceny i nadále.

Snad se dokonce vzájemná nevraživost mezi voliči koalice SPOLU a voliči hnutí ANO ještě více vyostřovala. Naděje, že by došlo k semknutí národa v jeden celek, pomalu vyhasla. Potvrdilo se to i na začátku roku 2023 v poměrně vyrovnaných volbách nové hlavy státu. V prezidentské volbě představoval hlavu jednoho z nesvářených táborů Andrej Babiš a druhou hlavou byl provládní kandidát Petr Pavel. Volby skončily vítězstvím Petra Pavla, který na Hradě vystřídal Miloše Zemana.

Nyní však možná svitla chvíle, kdy by mohlo dojít k usmíření a vzájemné spolupráci dříve znepřátelených táborů. S vládou a jejím vedením republiky totiž začíná nesouhlasit stále více občanů a ti se přesouvají na druhou stranu k těm, které dříve nemohli ani vystát. Chaotické vládnutí, úniky informací, korupční aféry, nelogické vládní návrhy, které odporují zdravému rozumu i tomu, jak se k situaci staví zahraničí, to všechno zvyšuje nedůvěru občanů k současné vládě a brzy zřejmě povede k jednomu pospolitému národu, který už si nebude chtít nechat nic líbit.

Podle průzkumů z poloviny dubna totiž s vládou v jejím počínají nesouhlasí již více než dvě třetiny všech Čechů, konkrétně 69 %, 66 % občanů je nespokojeno s komunikací vlády vůči veřejnosti a celých 59 % občanů nesouhlasí s programem vlády. A to je trochu alarmující, když vládní strany složené ze tříkoalice SPOLU a dvoukoalice Pirátostan mají s přehledem nadpoloviční počet mandátů, které ve volbách získaly.

Brzy se tak může stát, že se národ konečně semkne. A pak se může opakovat to, co někteří z nás zažili v listopadu 1989, tedy celonárodní povstání, které vyjádří svou nespokojenost s tím, jakým způsobem je země řízena, jak je o její občany postaráno, a tím dáme konečně najevo, že si přeci jen nenecháme všechno líbit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz