Hlavní obsah
Cestování

Burano: Ostrov v benátské laguně s pestrobarevnými domky a šikmou věží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Saffron Blaze / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pestrobarevné Burano

Benátky zná asi každý. Bývají často výletní destinací Čechů v severní Itálii. A není se čemu divit. Jsou prostě nádherné. Jen pár kilometrů od nich se ale nachází doslova jiný svět hýřící množstvím barev.

Článek

Benátky jsou jedním z největším klenotů Itálie. Celé město leží doslova v moři a jednotlivé ostrůvky rozdělené vodními kanály jsou propojeny desítkami malých romantických mostků. Po vodě se tu prohánějí gondoliéři vezoucí turisty, kteří touží poznat město z vodní hladiny. Jenže jak vypadají benátské uličky, paláce či náměstí svatého Marka s monumentálním dómem, víme všichni. Jen kousek od nich se ale nachází ostrov Burano, který je v mnohém výjimečný.

Foto: Zairon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Celkový pohled na soustavu ostrovů Burano

Ostrov najdeme jen pár kilometrů od Benátek ve stejné mořské laguně. Svou architekturou ctí odkaz slavného sousedního města, avšak najdeme zde mnohem jednodušší rodinné domky. Ty nás ale na první pohled dokážou uchvátit. Jsou totiž doslova pestrobarevné. Každý dům má jinou křiklavou barvu a dohromady tvoří jedinečný komplex, kterým protéká jen několik kanálů překlenutých několika málo mosty.

Dostat se na ostrov z Benátek není žádný problém. Vodní autobus nás sem odveze za 45 minut. I když se může zdát, že barvy domků jsou voleny náhodně, není tomu tak. Barvy zde mají totiž přesný řád. Bez svolení vlády tak svůj domek nemůžete ani natřít a i s povolením se musíte držet předem stanovených barevných odstínů.

Foto: Sailko / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Kanály jsou i v Buranu všudepřítomné

Přestože na první pohled na ostrově upoutají právě pouze barvy, ostrov je cenný i z historického hlediska. Centrum města tvoří náměstí Piazza Baldassare Galuppi. Jiné náměstí na celém ostrově nenajdete. A právě k tomuto náměstí přiléhá kostel, který je jedním z nejnavštěvovanějším míst na ostrově. Má totiž mimořádně šikmou věž.

Kostel svatého Martina pochází ze 16. století a nachází se v něm klenot italského umění. Obraz Giovanniho Battisty Tiepola, kterému se často říkalo pouze Giambattista, je nádherný. Pochází z první poloviny 18. století a zobrazuje ukřižování Ježíše Krista. I když je obraz velmi vzácný a má doslova nevyčíslitelnou cenu, není to to, co sem turisty táhne nejvíce. Největší atrakcí je právě ona šikmá věž kostela.

Foto: hamon jp / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Věž je viditelně nakloněná již na pohled

Pro Itálii architekturou naprosto typická kostelní věž je zvonicí, která má pravidelný čtvercový půdorys. Začala se však na jedné straně propadat a naklánět již při své stavbě. A její sklon se neustále zvětšoval, až po druhé světové válce hrozilo její zřícení. Musely tak být následně provedeny záchranné práce, které jí stabilizovaly. Věž je dnes vysoká 53 metrů a její sklon činí 1,83 metru.

Při návštěvě Benátek zkrátka nelze ostrov Burano vynechat. Je zcela jiný než vedlejší město přeplněné turisty, je tu klid a při plavbě lodí až sem si můžete prohlédnout celou benátskou lagunu v celé své kráse.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz