Hlavní obsah
Cestování

Byli jsme na Orlíku a valili jsme oči z cen vstupného. 450 Kč na osobu je nehoráznost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Duda Rokycany / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Památky navštěvujeme v létě každoročně. A nejenom v létě. Chodíme na místa, kde jsme v Praze ještě nebyli, nebo si uděláme výlet do okolí, kde strávíme příjemný den. Na Orlíku jsme ale byli zděšeni z cen vstupného. Dovnitř jsme ani nešli.

Článek

Když někam jedete na výlet, tak se samozřejmě počítá s tím, že nějaká ta památka se navštíví. Některé objekty stačí vidět zvenčí, jiné si zaslouží navštívení interiérů. Orlík jsem nedávno navštívil v rámci pracovního výletu, takže vím, co se uvnitř nachází. Upřímně řečeno toho nemá moc co nabídnout. Prohlídka není nikterak dlouhá, interiéry jsou poměrně strohé. Co je asi jediné krásné, jsou výhledy na přehradu z oken jednotlivých místností.

Na výlet jsme ale jeli ve čtyřech a ostatní členové skupiny dovnitř určitě chtěli. Neměl jsem s tím problém, zas tak hrozné to tam nebylo. Když jsme přišli k bráně Orlíku, nechápavě jsme se na sebe všichni podívali. Já, který měl nedávnou zkušenost, jsem to už nechápal vůbec. Základní cena vstupného do tohoto zámku je 450 Kč na osobu. Děti to mají se slevou: platí od 6 let, a to 350 Kč. To mi přijde jako naprostá nehoráznost vzhledem k tomu, co můžete vidět uvnitř.

V zahraničí bývá dobrým zvykem, že děti platí polovinu, nikoli jen mírně snížené základní vstupné. Dokonce je dětem v zemích jako Itálie či Francie v mnoha památkách a muzeích je umožněno je navštěvovat zcela zdarma do 18 let, pak za mírný poplatek, nebo dokonce zdarma až do 26 let. To platí například i ve světoznámém muzeu Louvre v Paříži. Tam mimochodem i plné vstupné stojí méně než vstupenka na Orlík. Je to z důvodu, aby byl podpořen zájem mladých a dospívajících o kulturu a historii země. Rodiče je tam často vzít nemohou, protože na to nemají, ale děti tam můžou jít kdykoli a zdarma. U nás se ale očividně jde opačným směrem. Dětem zavařit co nejvíce, aby platily skoro jako dospělý.

Foto: Richenza / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zámek Orlík

Chápu, že někde je vysoké vstupné adekvátní tomu, jakou hodnota navštívený prostor má a co může návštěvníkovi dát. My se například hodně dlouho odhodlávali navštívit za vysoké vstupné Židovské muzeum v Praze. Za cenu 550 Kč pro dospělého zde ale můžete vidět v celé své kráse jedinečný Starý židovský hřbitov, památku evropského i světového významu, k tomu platí vstupenka do pěti nejvýznamnějších pražských synagog i do obřadní síně. A to už opravdu za tu cenu stojí.

Na Orlíku si můžete zaplatit i vstup na věž, který není v rámci základního okruhu. Za to zaplatíte dalších 200 Kč. Pro srovnání uvedeme opět nejdražší Prahu. Vstup na věž Staroměstské radnice s nádherným výhledem na Prahu zaplatíte sice 300 Kč, ale součástí této vstupenky je i prohlídka kaple s apoštoly z orloje, reprezentační sály radnice i románsko-gotické podzemí budovy. Pokud byste chtěli navštívit jen věže, tak například za mostecké věže Karlova mostu nebo Prašnou bránu zaplatíte vždy 190 Kč.

Vstupné do takových prostor, jako je Orlík, za takto nehoráznou cenu nám přišlo jako výsměch všem návštěvníkům. Myslím, že spousta lidí si dobře rozmyslí, zda takový zámek navštíví, protože jeho interiéry této ceně rozhodně neodpovídají ani historickou významností, ani úrovní prohlídky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz