Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ceny na posvícenských zábavách a trzích už nejsou pro smrtelníky. Ani v Praze, ani v okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tim Gouw / Creative Commons / pexels.com

Před pár dny jsme navštívili posvícení v okresním středočeském městě Kolín a v posledních měsících i několik trhů v Praze. Byli jsme překvapeni cenami a jejich růstem za poslední roky. K jídlu si tu navíc dáte často velmi nekvalitní pokrmy.

Článek

V Kolíně se koná posvícenská zábava vždy na konci srpna. Do města se sjedou kolotoče a jiné atrakce, postaví se stánky s pouličním občerstvením a může se začít. I my takovou pouť navštívili, jenže ceny všeho, co si na takové akci můžete koupit, už zdaleka nejsou dostupné pro každého.

Langoš si na takové akci můžete dát nejlevněji za 100 Kč, ale to pouze v případě, že chcete jíst kupované těsto ze zmraženého polotovaru, které smažením už nevyběhne, a tak jíte nízkou placku potřenou česnekem, naředěným kečupem a lehce zasypanou nekvalitním sýrem. Pro obyčejný párek v rohlíku, který masa jistě moc neobsahuje, se cena šplhá klidně k 50 Kč.

To pravé ždímání vaší peněženky ale začíná v momentě, kdy se rozhodnete navštívit některou z atrakcí. Za pět minut jízdy na obyčejných labutích zaplatí dospělý 100 Kč a děti 60 Kč. Za každý náboj do pušky na střelnici pak platíte 20 Kč. Pokud se tam tedy vydáte s dětmi, bude vaše peněženka prázdnější dříve, než si dokážete představit.

V Praze to samozřejmě není lepší. Za posledních pár měsíců jsme tam navštívili několik svátečních trhů. Nejdražší byly ty na Staroměstském náměstí. Za podobný langoš tam zaplatíte 150 Kč a nebude o moc kvalitnější než ten v Kolíně. Můžete si tam ale zase dát speciality, které opravdu nikde jinde nenajdete. Nebo vám to trhovci alespoň tvrdí. A tato past je namířená hlavně na turisty. Každý Čech snad pochopí, že staročeské ústřice a krevety na grilu nemají s českou historií pranic společného.

Taky si tam můžete dát staročeský bramborák se zelím, u kterého se stkví krásná cena. Jen 59 Kč. No kdo by odolal. Jenže je to cena za 100 gramů. My si tento pokrm dali a celková jeho váha byla 420 gramů. Dvě třetiny z této váhy mohl být bramborák a jedna třetina zelí. Za toto jídlo jsme tak zaplatili téměř 250 Kč a byla to porce tak pro jednoho. Bramborák se zelím na papírovém tácku.

Poměrně přijatelné ceny jsme viděli snad jen na náměstí Míru. Slovo přijatelné však používám pouze v souvislosti s cenami na jiných trzích. I zde je znatelné velké zdražení. Avšak tento trh je zaměřen spíše na místní a proto nabízí alespoň kvalitní produkty. Trhy v centru města jsou mnohdy jen turistickou pastí.

Obecně stoupají ceny posvícenských zábav a trhů, které jsme navštívili, do takových výšin, že už je to pro některé lidi za hranou jejich možností. Na těch akcích je to i vidět. Lidé se jdou ze zvědavosti na akci podívat, pití si však často nosí vlastní, stolečky u stánků s jídlem zejí prázdnotou. Ještě že k nám jezdí ti turisté, kteří dokážou hravě zaplnit celé Staroměstské náměstí a naplnit tak kapsy všech trhovců. Já už ale příště raději zůstanu doma, protože nechci zbytečně vyhazovat peníze za něco, co často není dobré a většinou ani kvalitní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz