Hlavní obsah
Lidé a společnost

Černá pohřební tramvaj brázdila ulice noční Prahy před sto lety. Místní se jí raději vyhýbali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Archiv DPP (Dopravní podnik hl.m. Prahy)

Před více jak sto lety byste mohli v noční Praze spatřit černou tramvaj číslo 152. Nevozila však běžné cestující jako dnešní tramvaje, ale byla určena pro převoz mrtvol. Proč došlo k zavedení této speciální linky?

Článek

O tom, že by tramvajová síť mohla pomoci s převozem nebožtíku na nově vzniklé hřbitovy, které nebyly v blízké vzdálenosti od centra města, se uvažovalo už před 1. světové válkou, ale začátek války tyto úvahy odložil na neurčito.

Už krátce po jejím vypuknutí sloužily téměř dvě desítky tramvají pro převoz raněných vojáků z vlaků přijíždějících z fronty. Rozvážely je do nemocnic a dalších zdravotnických zařízení. Avšak mrtvých vojáků přibývalo. V roce 1917 už jich byly márnice plné. Tramvajový podnik byl tak požádal o pomoc s rozvozem nebožtíků v tehdy černé tramvaji čísla 152. Vůz byl speciálně upraven tak, aby se do něj vešly čtyři rakve.

Potkat takovou tramvaj v noci nebylo opravdu nic příjemného. Byla sice černá, ale měla plochy lemovány bílými linkami, z boku tramvaje byly namalovány kříže a na vrchu tramvaje svítil křížek. U některých Pražanů se pověst o černé tramvaji rozšířila velmi rychle. Lidé se jí báli, někteří ani nevěděli, proč městem jezdí a že vozí mrtvé. Tramvaj smrti je děsila a báli se, že je také pohltí.

Foto: Archiv DPP (Dopravní podnik hl.m. Prahy)

Otevřené úložné prostory pohřební tramvaje až pro čtyři rakve

Tramvaj vozila mrtvé nejčastěji na Olšanské hřbitovy a na Vinohradský hřbitov. Doprovázena byla vojenským personálem, který pomáhal s nakládkou a vykládkou rakví a jejich následnou manipulací.

Pohřební tramvaj nepřestala jezdit ani s koncem války, její provoz pokračoval až do 17. června 1919. Za celé dva roky svého provozu přepravila přes 1000 mrtvých vojáků. S koncem války a s rozvojem silniční dopravy však ztratila svůj smysl, a tak byla nadobro zrušena.

A co se s tramvají číslo 152 stalo pak? Jestli si myslíte, že šla do šrotu, tak to ani nápad. Po zrušení pohřební tramvajové linky byly přetřena a rekonstruována. Dalších deset let v ní pak opět jezdili běžní cestující, kteří neměli ani tušení, že sedí právě v Černé tramvaji, kde se ještě před pár lety den co den převážely mrtvoly padlých vojáků.

Dnes se touto tramvají už určitě neprojedete. Vyřazena byla definitivně v roce 1936. Buďme rádi, že na našem území válka nezuří a taková tramvaj tu nemusí jezdit. Vždyť nikdo z nás by ji přeci v noci potkat nechtěl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz