Hlavní obsah
Umění a zábava

Česká televize opět nezklamala: Místo zločinu České Budějovice překrucuje historická fakta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká televize

Hlavní postavy seriálu Místo zločinu České Budějovice

Nový seriál České televize s názvem Místo zločinu České Budějovice se tváří jako seriózní detektivka, ale herecké výkony, příběh hlavního hrdiny a historická rešerše dělá ze seriálu pouze frašku.

Článek

Již několikátým týdnem vysílá Česká televize nový detektivní seriál Místo zločinu České Budějovice. Seriál po celou dobu provází slabé herecké výkony. Nelze snad ani říci, že by do rolí hlavních hrdinů seriálu byli obsazeni špatní herci, ale vina je zjevně někde jinde. Celý příběh je přitažený za vlasy, herci nesedí do svých rolí a překrucují historická fakta.

V hlavní roli seriálu exceluje David Novotný. Nestává se často, že bychom ho viděli v roli policisty, který si prakticky vždy a za každých okolností ví rady. Nechybí ani notná dávka arogance a povýšenosti. Jeho vzpomínková linka z válečného prostředí však působí velmi komicky. Voják jeho proporcí se v této válce pohybuje mrštností Jamese Bonda a tváří se u toho jako nejlepší agent MI6 všech dob. Přitom by takový člověk nikdy na takovou akci nemohl být ani v záloze.

Nic nechápající Leoš Noha, který se vždy dostane do nějakého maléru, také seriálu na přitažlivosti nic nepřidává. Nepříjemná role Jitky Schneiderové jí sice sedne, ale v postupujících dílech je stále stejně monotónní a bez vývoje.

Slovenská herečka Judit Bárdos, která hraje policistku původem z Maďarska, se zase tváří pořád stejně. Nejde o její velmi citelný slovenský přízvuk, ale o to, že v každé situaci a v každé scéně vypadá totožně, nevyjadřuje emoce a člověk na ní ani nepozná, jestli hraje, nebo se nudí. Ale na to jsme v rolích Judit Bárdos již zvyklí, takže nás to nepřekvapí.

Vrcholem ale bylo vyjádření jinak skvělého herce Dejvického divadla Martina Myšičky v osmém díle tohoto seriálu. No nikdo prostě nemůže za své role. V jedné scéně této epizody totiž hovoří jeho postava patologa, kterého hrál mimochodem již v několika detektivních seriálech, o Francesce del Giocondo jako o Mona Lise a tváří se u toho jako spasitel. Nicméně asi netuší, že předlohou obrazu Mona Lisa byla osoba rodným jménem Lisa de Gherardini. Po provdání bylo její jméno Mona Lisa del Giocondo, neboť si vzala florentského obchodníka se jménem Francesco del Giocondo.

Autor, který takovýto detektivní příběh píše, by si tato fakta měl nejdříve ověřit, než je klade do úst svým postavám. Pokud si není svými tvrzeními jistý, existují encyklopedie, nebo v dnešní době i vševědoucí strýček Google. Prznit takto historická fakta jistě projde u mnoha nenáročných televizních diváků, ale člověk s trochou povědomí toto nemůže přejít. Francesca del Giocondo nikdy neexistovala a nemohla se tak stát předlohou obrazu Leonarda da Vinci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Seriál Místo zločinu České Budějovice

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz