Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Chcete vědět, jaké bude počasí? Máte smůlu. Na každém webu je předpověď jiná a často ani nevyjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Feyza Dastan / Creative Commons / pexels.com

Jistě se vám už někdy stalo, že se chystáte třeba na výlet nebo na zahradu a potřebujete vědět, jaké bude počasí. V dnešní době přece žádný problém. Stačí se kouknout na internet a bez obav vyrazit. Jenže to tak úplně neplatí.

Článek

Touha předpovídat počasí je člověku vlastní. Snažili se o to například už staří Římané, ale jednalo se opravdu jen o odhad na základě jevů v přírodě, kterým se přiřazovaly určité vlastnosti. První oficiální meteorologická stanice vznikla na světě již v polovině 17. století, v pražském Klementinu se počasí začalo měřit a předpovídat o sto let později. Jenže jak spolehlivá je taková předpověď?

V dnešní moderní době se spoléháme na to, že se prostě podíváme na internet a víme, jak bude zítra, pozítří nebo celý následující týden. Některé weby umožňují prohlížení předpovědi i na dva či tři měsíce dopředu. Obecně platí, že čím výhledovější předpověď, tím větších odchylek od skutečného počasí může dosahovat. Dnes máme ale spíše problém s tím zjistit i to, jak bude třeba zítra.

Zkuste si otevřít několik webových stránek, kde naleznete aktuální předpověď počasí pro zítřejší den či následující dva dny. Na každém webu se bude předpověď alespoň minimálně lišit, dost pravděpodobně se bude lišit velmi výrazně. Někdy se jedná jen o pár celsiových stupňů, to nám nijak plány nenaruší, ale co když jeden web předpovídá, že bude odpoledne velká bouřka, a druhý tvrdí, že bude úplně jasno?

Lidé mají tendence uvěřit tomu webu, který více odpovídá jejich představám o tom, jak by podle nich mělo být. Pokud ale chcete takové předpovědi ve vaší lokalitě co nejvíce zpřesnit, nezbývá vám nic jiného, než pravidelně sledovat předpovědi různých webů a zjistit, který z nich dosahuje pro vaši lokalitu největší přesnosti a podle něj se pak orientovat.

Ještě větším problémem, než je různorodost jednotlivých předpovědí na jednotlivých webech, je ale to, že se často do počasí netrefí ani jeden z nich. A to nemluvíme o dlouhodobé předpovědi, ale i o té krátkodobé na druhý den. Jak je to možné, když meteorologické stanice mají dnes nejmodernější zařízení, která jsou mnohem přesnější, než mívali naši předkové? To je otázka, na kterou zatím bohužel neznáme odpověď. Dle našeho sledování se ale neúspěšnost předpovědi počasí českých i zahraničních webů v posledních letech zvyšuje. To je počasí až tak nepředvídatelné a neodhadnutelné?

Uveďme jen jeden z mnoha příkladů, který jsme minulý týden pozorovali. Mobilní aplikace Accuweather pro město Kolín prognózovala večerní silný déšť, kdy mělo během dvou hodin spadnout přes 30 milimetrů srážek. Výsledkem byla sice zatažená obloha s dešťovými mraky, ale kapka na zem nedopadla ani jediná.

K čemu pak máme meteorologické stanice, když nám vlastně nic užitečného neřeknou? Brzy se nám tak může stát, že se budeme opět muset spoléhat na signály, které vysílá příroda a dle kterých se řídily už starověké civilizace. Nebyly tak přesné, což nejsou ani dnešní předpovědi, ale fungovaly.

Máte odvahu se spolehnout na to, jak bude zítra?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz