Hlavní obsah
Umění a zábava

Chyby v seriálu Chalupáři: Nastartovaný autobus bez řidiče, hodinky sklíčkem dolů či tykání a vykání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondrej.konicek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Chalupáři se natáčeli v obci Višňová v okrese Příbram

Chyby obsahuje snad každý film i seriál. I sebe pozornějším tvůrcům vždy něco unikne. A legendární seriál Chalupáři rozhodně není výjimkou. Chyb je tam totiž požehnaně. Některých si všimne jen pozorný divák, některé dokonce i pobaví.

Článek

Seriál Chalupáři je klasikou, které se každoročně reprízuje na televizních obrazovkách. Jedná se o jedenáctidílný komediální příběh, ve kterém se hlavních rolí ujaly legendy českého filmové plátna Jiří Sovák a Josef Kemr. I vedlejší role jsou ale obsazeny skvělými herci tehdejší doby. Vidět tak můžeme například Vladimíra Menšíka, Jiřinu Bohdalovou, Ilju Prachaře, Ljubu Skořepovou nebo Stellu Zázvorkovou.

Přestože máme seriál stále tak rádi a vždy se u něj zasměje, stále nám unikají chyby, kterých je v seriálu opravdu dost. Hned první chybu, kterou vám chceme představit, postřehne jen opravdový znalec. Po celý seriál je nám role Josefa Kemra totiž prezentována jako Bohumil Císař. Jenže v 10. epizodě ho gratulující předseda označí jako Bohuslava Císaře.

Velký problém je v celém seriálu s tykáním a vykáním. V obci, kde pan Císař s panem Humlem žijí, se všichni sice znají, často ale nevědí, jak se mají oslovovat. Například Císař s Makovcem v podání Josefa Hlinomaze si tykají od začátku seriálu, v poslední epizodě ale z nepochopitelných důvodů přejdou na vykání. Stejně tak si Císař tyká s Tondou Čihákem, kterého ztvárnil Vladimír Menšík. I s ním si ale od 7. epizody začne vykat. Stejně tak se vykání a tykání mění i u hlavních postav. Pan Císař s panem Humlem si ze začátku vykají, pak si začnou tykat. Jenže v některých následujících scénách opět dojde na vykání.

V epizodě Chudák dědeček si můžeme všimnout i scény, ve kterém taxikář v podání Josefa Vinkláře mluví s jiným taxikářem. Přitom má na ruce hodinky. Jenže ty hodinky má na ruce opačně. Sklíčko s ciferníkem tak směřuje dolů. V této epizodě je také patrné, že taxi projíždějící Václavským náměstím odbočuje směrem na Vinohrady, vzápětí se ale ocitá na Dlouhé třídě na Starém Městě.

V epizodě Sokové pak v obci nejde proud, přesto předseda bez problémů telefonuje z tehdejšího telefonního přístroje. V jiné epizodě, kdy vesničané navštíví Prahu, absolvují všichni společně oběd začínající ve 12 hodin. Teprve potom Tonda Čihák hledá svoji Aničku, přičemž hodiny v metru ukazují teprve 10:45.

Úsměvná je i chyba, ve které herec Vladimír Menšík jako řidič autobusu pobízí všechny cestující, aby si nastoupili a mohlo se odjet. On sám pak nastoupí do vozu jako poslední. Jenže autobus nastartuje ještě dřív, než je Menšík ve voze.

Chyb je v seriálu samozřejmě mnohem víc. Tohle jsou jen ty nejzajímavější. Několikrát je v různých epizodách vidět například i stín mikrofonu. Ale i přesto, že tvůrcům Chalupářů unikla spousta detailů, v žádném případě to nesnižuje jejich kvalitu. Je to jeden z nejlepších českých seriálů, který byl kdy natočen.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz