Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co všechno už nám Evropská unie zakázala? Jsme ještě stále suverénní stát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia Commons / volné dílo

Evropská unie přejímá některé pravomoci, které dříve byly výlučně v pravomoci jednotlivých států. A zdá se, že jsme z Bruselu ovládáni čím dál víc. Víte, co všechno už nám Evropská unie zakázala? Tady je přehled.

Článek

Měli jste rádi pomazánkové máslo? Dneska už ho nekoupíte. Tedy koupíte něco, co vypadá prakticky stejně a úplně stejně to chutná, ale už s trochu jiným názvem. Unii vadilo v názvu tohoto výrobku slovo „máslo“, neboť by se mohlo jednat o klamání spotřebitele. Máslo totiž musí obsahovat určité procento tuku, což pomazánkové máslo nesplňuje. Výrobce tedy přistoupil k tomu, že výrobek přejmenoval jednoduše na Pomazánkové nebo Tradiční pomazánkové a jede se dál. Jako by snad někdo nevěděl, co se v balení tohoto produktu skrývá.

Velký poprask také způsobil zákaz užívání názvu tuzemský rum. Opět šlo o stejný princip. Rum musí být vyroben z cukrové třtiny a melasy, což tuzemský rum nesplňoval. Výrobce tedy použil lidové označení výrobku a od té doby máme na trhu tuzemák.

Foto: Zaměstnanec podniku - reklamní středisko / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Etiketa Tuzemského rumu

Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládoudžemem? Ne? Evropská unie to ví. Například jahodovou marmeládu tak už nekoupíte a musíte se spokojit s jahodovým džemem, neboť aby se produkt mohl pyšnit označením marmeláda, musí být vyroben pouze z citrusů, což samozřejmě jahoda není. A nesplňuje to řada dalšího ovoce, z kterého jsme marmeládu měli tak rádi.

Nemáte rádi digitální teploměry a raději používáte klasický? Tak to máte smůlu. Takový teploměr totiž obsahuje rtuť. Evropská unie zakázala jejich prodej, protože rtuť může být životu nebezpečná. Koupit si ale můžete teploměr, který vypadá jako ten rtuťový, ale měření teploty probíhá na jiné bázi.

Foto: Menchi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Rtuťový teploměr

Zákaz mentolových cigaret bylo ranou pro některé sváteční i pravidelnější kuřáky, kteří volili právě tento typ cigaret. Dle Evropské unie jsou takové cigarety totiž mnohem návykovější a kouření je přece třeba vymýtit. Takže ten sváteční kuřák, když si bude chtít zakouřit, si bude muset dát klasickou cigaretu, které se tak dlouho snažil vyhnout.

Některá opatření Evropské unie byla samozřejmě ku prospěchu věci, ale stejně je nešťastné, že o takových věcech nerozhodujeme na místní bázi. K těm lepším zákazům EU řadíme například zákaz vysavačů s vysokým příkonem a označení ostatních vysavačů energetickými štítky, zákaz igelitových tašek k nákupu zdarma (zde Česká republika zavedla i přísnější pravidla nad rámec zákazu Evropské unie), zákaz žárovek s wolframovým vláknem a jejich nahrazení úspornými a LED žárovkami.

Mezi ty úsměvné zákazy patří například nafukování balónku osobou mladší 8 let bez přítomnosti dospělé osoby. Pokud to dítě poruší a když rodiče nebudou doma si nafoukne balónek, Evropská unie z toho jistě vyvodí důsledky. Dále jmenujme ještě obdobný zákaz frkaček pro děti do 14 let.

Některé zákazy EU jsou naprosto nesmyslné, některé naopak potřebné. Celkově z toho ale my, suverénní stát, vycházíme jako poražený. Jako stát, kterému je něco diktováno, aniž by se mohl rozhodnout na základě vůle svých občanů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz