Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čtený a předtočený projev prezidenta republiky: Petr Pavel nevystoupil naživo a text četl s obtížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Petra Pavla (@prezident_pavel)

A je to tu. Obnovila se tradice novoročních projevů, které Miloš Zeman před deseti lety zrušil. Místo toho jsme až do letošního roku poslouchali pravidelná vánoční poselství na 2. svátek vánoční. Tomu je teď ale konec.

Článek

Vánoční poselství Miloše Zemana byla vždy věcná, vyjadřovala se do hloubky k největším problémům, které Česko v dané době trápily, a zejména navrhovala i jejich řešení. Ať byl totiž Miloše Zeman jakýkoli, byl, a stále je, velmi inteligentní člověk, který i ve svém věku dokáže myslet racionálně a se zvážením všech pro a proti.

Petr Pavel je zcela jiný typ prezidenta, který postrádá myšlení politika. Jeho novoroční projev je toho důkazem. Vystoupil s ním na nový rok v České televizi. První, co diváka jistě překvapilo hned na první pohled, bylo to, že se projev našeho nejvyššího státníka odehrává v exteriérech Pražského hradu, nikoli uvnitř. To by ale bylo to nejmenší. Hned vzápětí totiž zjistíme, že je projev předtočený. Přestože totiž projev začal ve 13 hodin, o pět minut později se ve videu rozezvoní zvony Svatovítské katedrály. Tlukot zvonů je tak velmi rušivým elementem, který při poslechu projevu prezidenta republiky rozptyluje pozornost diváků a posluchačů. O předtočení projevu svědčí i to, že je v něm dobře patrné, jak jsou jeho jednotlivé pasáže sestříhané.

Přestože je ale projev předtočen, působí značně amatérským dojmem. Na prezidentu republiky Petru Pavlovi je vidět značná nervozita. Celý text projevu působí, jako by jej prezident četl ze čtecího zařízení. Navíc to celé zní, jako by ten text viděl poprvé v životě. Nechává totiž pauzy tam, kde by být neměly, tedy i uprostřed vět nebo větných spojení. Intonace je na mnoha místech nevýrazná, jako by prezident dopředu nevěděl, jak bude věta zakončena.

Prezident se v projevu vyjádřil k několika palčivým problémům, které český národ sužují. Podpořil i zavedení eura. Jenže zavedení eura způsobilo v mnoha zemích ekonomické problémy, zejména zdražování, které teď rozhodně nepotřebujeme. Navíc by přijetí eura znamenalo vzdát se dalšího kousku suverenity, ze které nám dnes už zbylo tak málo. V dalších části projevu zmínil, že se bude zajímat zejména o mladé lidi a jejich problémy. Důchodce a jejich problémy vůbec nezmínil. Těmi se asi zabývat nehodlá.

Ve svém projevu Petr Pavel nezapomněl zmínit, že se blíží mistrovství světa v ledním hokeji a biatlonové závody v Česku. To je zcela určitě zmínka, bez které by se novoroční projev prezidenta republiky obešel. Stejně tak by se obešel bez toho, aby prezident v závěrečné části projevu mluvil o své rodině. Novoroční projev prezidenta republiky je projevem státníka a nejvyšší hlavy státu. A ten by se měl soustředit výhradně na záležitosti, které se týkají značné části obyvatelstva nebo celého národa. Tyto zmínky tak postrádají opodstatnění a jsou bezpředmětné.

Těžko soudit, zda se Petr Pavel bál vystoupit před kamerami naživo. Na některé diváky ale může předtočený a amatérsky čtený projev působit jako urážka a degradace celého novoročního poselství. Petr Pavel zkrátka není politik a není ani řečník. I tak by ale takový projev mohl být zvládnutý mnohem lépe.

Zpracováno dle:

Novoročního projevu prezidenta republiky (Česká televize, 1.1.2024)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz