Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dáváte si rádi pravou italskou kávu? Italové ji ale pijí rychle a nikdy ne po ránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: BuhaM / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Italská káva je pojem sám o sobě. Má dlouhou a bohatou historii. V Itálii pije kávu prakticky každý. Má to ale svoje pravidla, která při návštěvě Itálie dost často porušujeme. Můžeme se tak poměrně rychle před Italy ztrapnit, aniž bychom věděli proč.

Článek

Pravidlo číslo jedna: Po ránu nikdy kafe

V Itálii jsou kavárny otevřeny již brzy ráno. Často i od 8 hodin. Pokud si sem přijdete dát ale ráno kávu, budou se na vás místní dívat přinejmenším překvapeně. Italové totiž kávu po ránu zásadně nepijí. Je to cappuccino, co jim zpříjemní první chvíle po probuzení. A platí to i naopak. Pokud si cappuccino dáte v jakoukoli jinou denní dobu než ráno, budou na vás Italové koukat přinejmenším stejně udiveně.

Pravidlo číslo dva: Lungo není Americano

Pokud nebude nic dodávat a dáte si pouze espresso, pak obdržíte malý hrneček, ve kterém bude káva pouze o objemu 30 ml. A to může být pro mnoho Čechů překvapení. U nás jsme totiž zvyklý pít kafe povětšinou z velkých hrnků s velkým obsahem vody. Tady ale kafe pijí úplně jinak.

Nevyhovuje vám to a chcete prostě větší kafe? Tak máte na výběr. Dejte si lungo nebo americano. Spousta Čechů ale tyto pojmy zaměňuje, nebo volí ten špatný. Lungo je espresso, ve kterém je více vody. Zdá se tedy jako vhodná varianta. Jenže objem vody u lunga je „pouze“ dvojnásobný než objem vody u espressa. Dostanete tedy kávu o objemu 60 ml.

Často si ale lidé dávají lungo už z principu, protože si přece nebudou dávat americano, když jsou v Itálii. Pokud ale chcete kávu, která se bude objemově přibližovat té naší standardní, pak volte právě tuto variantu.

Počítejte také s tím, že klasické espresso i espresso lungo stojí prakticky stejně, za americano si připlatíte. Mnohdy až dvojnásobek původní ceny. V Itálii takovou variantu totiž téměř nikdo nepije, a tak je určena zejména turistům, kteří přece nějaké to euro navíc z kapsy vytáhnout mohou.

Foto: Takeaway / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pravidlo číslo tři: Nebojte se malých kavárniček či plastových židlí

Někteří z nás mohou pojmout nedůvěru ke kavárně, pokud je prostor příliš malý, nikdo tam nesedí, nebo mají před provozovnou zahrádku s plastovými židlemi. To jsou ale jen předsudky, které řešíme tady u nás. V Itálii to nikoho netrápí. Plastové židle jsou absolutně běžné.

A že je kavárna malá? Právě v takové kavárně zažijete mnohdy tu nejlepší možnou italskou atmosféru. Budete tam sedět jen vy a někdo místní. Italové ihned poznají, že jste turista. Buď si vás nebudou vůbec všímat, aby vám dopřáli klid, nebo se s vámi hned dají do hovoru, aby věděli odkud jste a co tam děláte. První varianta je samozřejmě častější ve velkých městech, druhá pak v menších městečkách a na vesnicích.

No, a že tam nikdo není? Italové ráno v kavárně netráví zbytečně mnoho času. Dají si svoje malé espresso. Na dva tři loky ho během minutky vypijí a zase odcházejí. Buď do práce, nebo za svými jinými povinnostmi či radostmi.

Itálie je nádherná země s přátelskou a vlídnou mentalitou, ale jejich kultura je od té naší přinejmenším rozdílná. Někdy to může překvapit nás, někdy zase naše hostitele. Ale z toho si nic nedělejte. Žádný trapas vás trápit nemusí. Italové se vám nebudou smát, ani na vás upozorňovat. Je jim jedno, že se lišíte. Nejsou totiž zvyklí, narozdíl od nás, řešit rozdíly mezi lidmi.

Tak jaké kafe si dáte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz