Článek
Olivový olej. Dnes už nepostradatelná věc v mnoha českých kuchyních, bez které se neobejde jediný zeleninový salát. Češi ale často využívají olivový olej právě jen do salátů a syrových pokrmů, přestože olivový olej je vhodný i na smažení. Italové i Řekové by se bez něj při smažení neobešli. Samozřejmě tím stoupají náklady na takové smažení, protože olivový olej je ve srovnání s běžnými rostlinými oleji, na kterých jsme zvyklí smažit, podstatně dražší.
Starý řecký recept dokonce radí dávat si každý den po ránu lžičku olivového oleje na lačno. Vitamíny obsažené v olivovém oleji totiž mohou nahradit nejeden lék. Je to takový lidový recept pro pevné zdraví.
Důležité však je, jaký olivový olej si kupujeme. Nejde ani tak o značku, jde o jeho typ. Doporučuje se do kuchyně kupovat pouze extra panenský olivový olej. Ten je lisovaný za studena a neprochází žádnou chemickou úpravou. Zachovává si tak veškeré antioxidanty a vitamíny. Oleje označené pouze jako panenské olivové oleje jsou již méně kvalitní a rafinované oleje jsou chemicky upravené. Olivový olej bez dalšího označení bývá nejčastěji směsí panenského olivového oleje, přibližně jedna čtvrtina, doplněný nekvalitním rafinovaným olejem.
Pokud si tedy chceme být jistí kvalitou, kupujme jedině extra panenský olivový olej. Jenže ani to už v dnešní době není zárukou toho, že nejsme klamáni. Může totiž docházet k tomu, že kvalitní olivový olej z jedné země je v jiné zemi smícháván s jiným méně kvalitním olivovým olejem. Originální lahve jsou pak znovu naplněny touto nekvalitní směsí a prodávány na trhu jako extra panenský olivový olej. A to je špatně. Bohužel takových případů bylo za poslední dobu na českém trhu zaznamenáno mnoho.
Zaznamenány byly i případy, kdy olivové oleje obsahovaly zbytky přípravků proti škodlivému hmyzu, které jsou již 40 let v Evropě zakázány. Zbytky těchto přípravků byly objeveny i v olivových olejích určených speciálně pro děti.
Jiná studie tvrdí, že polovina olivových olejů označovaných jako extra panenské, se tímto termínem označuje neoprávněně, protože nesplňuje podmínky pro takové označení. Dokonce byl v nedávné době zaznamenám i vážný případ u značky olivového oleje Borges, který nejenže nesplňoval podmínky pro označení extra panenský, a tedy by byl méně kvalitní, než se deklaroval, ale tento olej nebyl ani vhodný ke konzumaci.
Ze zbytků oliv, ze kterých už byl olej jednou získán a které jsou znovu lisovány, se získává takzvaný lampantový olej, které si používá čistě k průmyslovým účelům. Takový olej nikdy nesmí přijít na kuchyňský stůl. Extra panenský olivový olej Borges však obsahoval podstatné množství tohoto lampantového oleje, avšak označen byl jako ten nejkvalitnější, extra panenský olivový olej.
Doporučujeme nakupovat olivové oleje pouze od prověřených prodejců, kteří by podvodným prodejem neriskovali svou kredibilitu, a zároveň od kvalitních výrobců olivových olejů, kteří si neměnnou kvalitu svých olejů ohlídají. Olivový olej je totiž jedna z nejlepších věcí, která dokáže z každého jídla a v každé kuchyni vyčarovat zázrak na talíři.