Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejnebezpečnější města v Evropě jsou Marseille či Bradford. V Česku je největší kriminalita v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jon Farman / Creative Commons / pexels.com

Bradford, nejnebezpečnější město Evropy

Jako rodilí Evropané vnímáme Česko jako bezpečnou zemi a bezpečně se cítíme i na většině míst našeho kontinentu. Jenže i tady existují místa, která mohou být pro turisty obzvláště nebezpečná.

Článek

Strach z kriminality pociťují Evropané většinou v situacích, kdy vyjíždějí za hranice Evropy do asijských, africkým nebo amerických zemí. Doma v Evropě se ale cítíme v podstatě bezpečně. Kde bychom si však měli dát na kriminální živly největší pozor? Která města v Evropě jsou ta nejnebezpečnější?

Na to nám dokáže odpovědět takzvaný index kriminality a index bezpečnosti. Crime index neboli index kriminality se ve většině případů sestavuje na základě vědeckého výzkumu kriminologických studií či viktimizačních průzkumů, případně se vychází z oficiálních údajů státu, které jsou zveřejňovány policií, státními zastupitelstvími, soudy či věznicemi. Tento index se vyjadřuje koeficentem od 0 do 100 a počítá se jako počet trestných činů vztahující se na 100 000 obyvatel.

Index kriminality nám tak vyjadřuje celkovou úroveň kriminality v dané zemi nebo v daném městě. Obecně se považuje do 20 za velmi nízký, do 40 za nízký, do 60 za vyšší, do 80 jako vysoký a nad 80 jako velmi vysoký. Index bezpečnosti nám pak vyjadřuje přesný opak indexu kriminality. Součet obou indexů musí vždy vyjít 100. Čím vyšší je tedy index bezpečnosti, tím jsou lidé v daném městě ve větším bezpečí a kriminalita je tu nižší.

V Evropě je měst, kde takový index kriminality stoupá až na úroveň 60 hned několik. Tato města tedy mají vysokou úroveň kriminality. Patří sem francouzská města Grenoble i Montpelier, italská Neapol či britský Birmingham. Tři nejnebezpečnější města v Evropě překračují v indexu kriminality dokonce úroveň 65. Patří sem na třetím místě město Coventry ve Velké Británii s indexem 65,3, francouzská Marseille s 65,4 a britský Bradford s 66,2.

I tak ale v Evropě stále existují desítky měst jejichž index kriminality se pohybuje mezi 40 a 60 a představuje tak vyšší kriminalitu. A sem mohou patří i velmi oblíbené destinace jako nádherné historické město Paříž s 57,9, Athény s 56,1, ale i Londýn s 54,5 či Milán s 51,7.

Statistiky tak hodnotí jako nejvíce nebezpečnou zemi z celé Evropy Francii, což je smutné prvenství, které tato krásná země s neskutečným kulturním bohatstvím nese jen velmi těžko. Za ní následuje Bělorusko, Belgie, Švédsko a Velká Británie. Komplexní úroveň kriminality těchto států je nadprůměrná a pohybuje se mezi 47,4 až 55,3.

Česká republika se v tomto měřítku dá skutečně považovat za bezpečnou zemi, protože žádné z našich měst se nenachází ani v první stovce nebezpečných měst Evropy. Na základě indexu kriminality je u nás nejméně bezpečným městem Brno s indexem na úrovni 25,6, následované Prahou s 24,5. V obou případech se ale jedná o nízkou úroveň kriminality.

Všechna naše další města se nachází v té nejoptimálnější skupině, tedy v městech s velmi nízkou kriminalitou. V České republice se skutečně můžeme cítit v bezpečí. I tak se ale vyplatí mít vždy oči otevřené, na kapsáře můžeme narazit prakticky kdekoliv.

Zpracováno na základě:

na základě údajů platných k březnu 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz