Článek
Dát si oběd do 100 Kč v restauraci nebylo ještě před pár lety nic divného. Za tuto cenu jste si ho mohli dát na mnoha místech. Dnes takové místo prakticky nenajdete. Ceny jsou vyšší o desítky korun. V Praze není ničím výjimečných, že samostatné jídlo bez polévky si v rámci poledního menu dáte za 180 Kč a to nejde o předražený podnik. Průměrná cena obědů stále stoupá.
Někdo si samozřejmě s chutí připravuje domácí stravu a nosí si ji s sebou do práce bez ohledu na to, kolik obědy v restauracích stojí. Někdo jiný zase naopak využívá možnosti obědvat v restauracích, protože je to bez práce a může si dát všechno, na co má chuť, nebo co doma nezvládne uvařit. Jenže kde na to vzít? Stravenky už na to dávno nestačí.
Pokud zaměstnavatel svým zaměstnancům poskytuje benefit ve formě stravenek, tak ideální hodnota stravenky pro rok 2023 je 194 Kč. Je to taková cena, při které zaměstnavatel přispívá nejvyšší možnou částkou, která nepodléhá zdanění a odvodům ani na straně zaměstnance, ani na straně zaměstnavatele. Maximální část hodnoty stravenky, kterou může svým zaměstnancům hradit zaměstnavatel je 55 %. Takže přestože dostanete stravenku, uhradíte si z její hodnoty vždy minimálně 45 %.
Stravenkový paušál, který v posledních letech mnoho zaměstnavatelů využívá, umožňuje zaslání finančních prostředků na účet zaměstnance přímo s výplatou. Maximální takový příspěvek zaměstnavatele je ve výši 107,10 Kč za každou odpracovanou směnu, která musí trvat minimálně 3 hodiny.
Tedy zaměstnavatel uhradí svým zaměstnancům pouze část ceny obědu, a to pouze v případě, pokud se rozhodne, že jim něco přispět chce. Stravenky i stravenkový paušál nejsou nárokovou složkou mzdy a je pouze na zvážení zaměstnavatele, zda k tomuto kroku přistoupí.
Původně jsme vás zde chtěli odkázat na polední menu několika restaurací z Prahy i z celé České republiky, ale v dnešní době mnoho z nich neuvádí menu na celý týden, ale na svém webu obměňuje nabídky každým dnem, proto by takové odkazy nebyly aktuální. Není však jistě problém si v případě zájmu takové informace dohledat.
Na poledních menu je zajímavé to, že často se cena jednoduchého a mnohdy i bezmasého jídla příliš neliší od toho masového. Je libo hovězí maso po burgundsku s bramborovým pyré za 180 Kč? Nebo si raději dáte špagety Carbonara s trochou pancetty za 175 Kč? Francouzské brambory zapečené s vejci a uzeným masem seženete klidně za 170 Kč, za podobnou cenu si dáte i halušky s bryndzou.
A proč ceny rostou? Je to způsobeno zejména růstem vstupních nákladů, tedy zejména potravin a cen energií. Růst musí také platy kuchařů a dalšího personálu, protože i pro ně se život stává dražším. Ale je skutečně ten nárůst cen vstupů takový, že jídla zdražují o desítky korun, nebo se na tom někdo snaží vydělat?