Hlavní obsah
Jídlo a pití

Důchodci jedí často prošlé věci: Je jim líto potraviny vyhazovat

Foto: Juan Pablo Serrano Arenas / Creative Commons / pexels.com

Mám zkušenost ze svého okolí, že důchodci s potravinami zacházejí jinak než mladí. Potraviny nevyhazují ani v případě, že už vypršela doba jejich trvanlivosti, nebo jsou už po datu spotřeby. Není to vždy špatně.

Článek

Nejprve je třeba si rozlišit dva různé pojmy, které můžeme najít na obalech potravin. Prvním z nich je datum minimální trvanlivosti. Takové datum určuje den, do kdy je minimálně zaručena nezávadnost daného produktu. Pokud se vám tedy potravina zkazí ještě před datem minimální trvanlivosti, můžete ji bez problémů reklamovat.

Datum minimální trvanlivosti nám ale říká ještě jednu důležitou věc. I po tomto datu je potravina nezávadná až do momentu, kdy vykazuje známky zkažení. Tedy například mléčné výrobky po minimálním datu trvanlivosti je třeba zkontrolovat, zda někde není viditelná plíseň, očichat, zda nezapáchají, případně ochutnat, zda nedošlo k posunu chuti a produkt není například kyselý.

Druhým termínem je ale údaj „spotřebujte do“. Ten určitě nejpozdější datum, do kdy by měla být potravina zkonzumována. Za pozdější konzumaci již výrobce ani prodejce neručí. Je tedy jen na vás, zda usoudíte, že je potravina stále vhodná ke konzumaci.

Ve svém okolí se setkávám s důchodci, kteří toto takřka neřeší. Potraviny konzumují i po datu spotřeby, někdy i třeba celý týden po něm. Většinou prošlé potraviny upotřebí při vaření nebo při pečení. Klasicky takový tvaroh se dá i po datu spotřeby použít například do buchty. A není to úplně špatně. Jen je potřeba ho zkontrolovat a se spotřebou neotálet.

Mojí babičce jsem vždy dělal čistku v lednici, protože tam měla mnohdy i několik týdnů prošlé potraviny. Když jsem jí je vyhodil do koše, druhý den byly opět zpět v ledničce, že se ještě na něco budou hodit. To je jasný příklad toho, že důchodci nechtějí vyhazovat potraviny. Jsou zvyklí, že i zkyslé mléko nebo jiné zkvašené potraviny se dali dříve v kuchyni využít. Jenže dnes už to není tak úplně pravda a může za to množství chemických látek použité při výrobě oněch potravin.

Ano, prošlé potraviny se dají konzumovat, ale pouze s největší opatrností. U tvrdých sýrů typu eidam je třeba hlídat plíseň. Tu ale někdy pouhým okem vidět nemusíme a už tam může být. Obecně však sýry těchto typů vydrží velice dlouho. Horší je to u plísňových sýrů, kde případnou závadnou plíseň nemusíme poznat od té nezávadné. Sýr se nám bude zdát jen více uleželý, což nám ve výsledku může ještě více chutnat.

Pokud plánujete využít prošlou potravinu, zkontrolujte vždy její datum. Zboží s prošlou minimální dobou trvanlivosti konzumujte bez problému i po tomto datu, pokud není očividné, že se jedná o zkaženou potraviny. Konzumování potravin po datu spotřeby se snažte vyhnout.

Ono vám po konzumaci zkažených potravin nemusí nutně nic být, nebo vás třeba bude jen půl dne bolet břicho. Můžete si tím ale zadělat i na závažné zdravotní problémy, které nevyléčíte během jednoho dne. Takže všeho s mírou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz