Hlavní obsah
Cestování

Grande Mosquée v Paříži je unikátní stavbou, která nás v srdci Evropy vezme do orientu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: LPLT / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Grande Mosquée v Paříži

Paříž je nádherným městem plným úchvatných historických památek světového významu. Stejně tak je ale i multikulturním centrem, ve kterém se dnes mísí hned několik náboženství. Stavba Grande Mosquée je toho důkazem.

Článek

Přímo v nejužším centru Paříže se nachází velká mešita, které Francouzi neřeknou jinak než Grande Mosquée. Přestože je jednou z největších mešit ve Francii, mešitám, jaké známe z orientu, se moc nepodobá. Není to stavba kopulovitého tvaru s množstvím minaretů kolem. Je to spíš malá oáza nádvoří a zahrad s jednou vysokou věží orientálního vzhledu. Už na první pohled kolemjdoucí pozná, že se jedná o arabskou architekturu, teprve uvnitř se ale člověk ocitne v úplně jiném světě.

Pařížská mešita je jednou z nejstarších mešit v západní Evropě a její stavba souvisí s francouzskou kolonizací muslimských zemí na severu Afriky. Pojem země Maghrebu označuje severoafrické země, v nichž je dodnes patrný silný vliv francouzské kultury a většina domorodých obyvatel zde plynně hovoří francouzsky. Jedná se o Alžír, Maroko i Tunis.

Foto: Zairon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zahrady mešity a v pozadí jediný minaret

Absence jazykové bariéry mezi muslimy ze severu Afriky a Francouzi umožnila vlnu migrace do západní Evropy již v 19. a 20. století. O stavbě mešity v Paříži se tak začalo mluvit již v v polovině 19. století, k realizaci nakonec ale došlo až ve 20. letech 20. století. A právě tehdy byla v pátém pařížském okrsku vystavěna tato nádherná a jedinečná stavba Grande Mosquée. Provizorní mešity tu existovaly už dříve, například na hřbitově Père Lachaise, ale nikdy se nedalo hovořit o mešitě, která by splňovala všechny požadované náležitosti.

Stavba jako taková musela za svou existenci čelit hned několika islamofobickým útokům, zejména pak v posledních letech. Přesto její dveře stále zůstávají otevřeny nejen pro muslimy, ale i pro křesťany. V rámci prohlídky ji totiž může navštívit každý Pařížan i každý návštěvník Paříže. Po mešitě se můžete ve vyhrazených prostorách volně pohybovat a obdivovat tak krásu arabské architektury. V komplexu se budete cítit, jako byste se ocitli daleko na východ v některé z orientálních zemí, přestože se stále nacházíte v Paříži. Ale různá nádvoří, zahrady, oblouky kolem prostranství i ornamenty a mozaiky, to vše působí tak jedinečně autenticky.

Foto: Zairon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Orientální prvky pařížské mešity

Kromě prohlídkových prostor mohou návštěvníci mešity navštívit i turecké lázně, které jsou celé z mramoru. V případě, že se návštěvníci chtějí kultuře východu přiblížit ještě více, mohou se naobědvat nebo posvačit v Aux Porte de l´Orient, což se dá přeložit jako Ve dveřích do Orientu. Jde o restauraci, ve které se podávají pokrmy tradiční muslimské kuchyně zemí Maghrebu.

Grande Mosquée je kouskem orientu v srdci Paříže. Stále zůstává největší pařížskou modlitebnou a v rámci Evropy je třetí největší mešitou, a to včetně zemí Balkánu, kde můžeme najít mešity doslova na každém rohu. Za návštěvu tak pařížská mešita určitě stojí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz