Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herec Jaromír Crha: Proslavila ho role vyšinutého Brůny a hrál divadlo, přestože byl skoro hluchý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Padrinan / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Jméno Jaromíra Crhy nikomu asi moc neřekne. Přesto se do české kinematografie zapsal nesmazatelným písmem, když ztvárnil nebezpečného Brůnu v seriálu 30 případů majora Zemana. U filmu ale úspěch neměl.

Článek

Jaromír Crha se narodil v roce 1922 v obci Tvarožná nedaleko Brna. Měl ještě o tři roky mladší sestru, která se později také věnovala herectví. Crha ale po divadle a filmu nikdy netoužil. Na škole se učil na slévače a tuto profesi pak také vykonával. Když ale dostal možnost zahrát si v mládežnickém souboru, neváhal. Jeho divadelní role ho provedly po několika městech Československé republiky. Hrál v Kladně, v Praze i Brně. Jeho domovskou scénou se ale v padesátých letech stalo Horácké divadlo v Jihlavě, kde následně hrál bezmála třicet let.

Už v divadle slavil se svým hereckým umem úspěchy. Přestože měl velmi špatný sluch a později prakticky neslyšel, patřil v Jihlavě k předním činoherním hercům. Dostával doslova role snů. Zahrál si tak například postavu Jaga v Shakespearově Othellovi. Role dostával ale i v ryze českých hrách jako byli například Naši furianti. Crha ale nezaujal pouze svým hereckým talentem. Pomohl mu i jeho vzhled. Byl totiž naprosto atypický. Byl malého vzrůstu a měl zvláštně tvarovanou hlavu. Možná i to byl důvod, proč si nakonec všimli i lidé od filmu. Na svou první filmovou roli však čekal dlouho.

Role to byly ale především vedlejší. Hrával nejčastěji staré pány, přestože mu bylo teprve jen něco přes 50 let. Poprvé se na filmovém plátně objevil v roce 1976 ve filmu Náš dědek Josef. Už o rok později si ho ale tvůrci seriálu 30 případů majora Zemana vybrali do role vyšinutého vraha Brůny, kterého ztvárnil naprosto dokonale. Pohupující se pohyby, vyšinutý výraz ve tváři, gesta i mimika. To všechno udělalo z epizody seriálu s názvem Studna doslova hororový příběh, který v tehdejším Československu neměl obdoby. A tato role ho proslavila po celém zemi. Jenže i sláva s sebou vždy nese určitá negativa.

Kolegové si z něj kvůli jeho roli začali dělat legraci. Zdravili ho kýváním v předklonu tak, jako to dělala jeho seriálová postava. Crhovi to nejdříve přišlo vtipné, postupem času ho to ale začalo štvát. Díky této roli se ale herec udržel na filmovém plátně. Byl v té době sice už nemocný, a tak nechtěl přijímat větší party, přesto si ještě zahrál ve třech filmech mezi, než patří překvapivě i pohádka Jak se budí princezny.

Když dotočil film Poslední propadne peklu, rozhodl se, že s filmem skončí a bude se věnovat tomu, co v životě nejvíce miloval. Divadlu. A tak až do své smrti v roce 1982 zůstal v Jihlavském divadlem. Jeho dny se po dlouhé a těžké nemoci sečetly a Jaromír Crha nás opustil v pouhých 60 letech.

Přestože na filmovém plátně nikdy neztvárnil velkou roli, jeho naprosto dokonalé ztvárnění Brůny si bude každý z nás pamatovat.

Zpracováno na základě: Jaromír Crha | ČSFD.cz (csfd.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz